Polaznici "Regionalne letnje škole-Sveti Sava" u poseti Beogradu

Sa ciljem da se povežu srpska deca iz Hrvatske i Srbije, u Beogradu je, krajem avgusta, po treći put održana "Regionalna letnja škola-Sveti Sava". Ovoga puta u glavnom gradu okupilo se tridesetak mališana iz Moravica, Ljubošinja, Zadra, Plaškog, Vojnića, Vrginmosta, Topuskog, Borova i Vukovara, a do sada je više od sedamdeset polaznika prošlo program ove škole.

Deca iz različitih krajeva Hrvatske prisustvovala su predavanjima iz srpske istorije, jezika i književnosti, obišli su beogradske znamenitosti i značajne institucije, među kojima su Narodni i Etnografski muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Hram Svetog Save, Dvorski kompleks, Kalemegdan...

Veselu družinu sreli smo dok su iščekivali vozić koji će ih povesti u šetnju Kalemegdanom.

"Bila sam u muzeju sa nošnjama i bili smo u jednom parku u središtu Beograda. Moje mesto nema toliko ljudi kao Beograd", kaže Marina Jurić.

„Videla sam razne parkove, muzej, a ići ćemo u zoološki vrt", kaže Helena Vorkapić i raduje se što je prvi put u Beogradu izražavajući nadu da će doći ponovo.

Dorotea Drča kaže da je, kao i drugarica, videla puno parkića kao i park koji je blizu hotela koji je baš predivan.

"Takođe smo videli razne muzeje, a sada ćemo ići u zoološki vrt. Radujem se svemu što ćemo posetiti, sve mi je baš zanimljivo", kaže ova devojčica.

„Bili smo u Etnografskom muzeju sa nošnjama, to je baša predivno i volela bih ponovo da idem tamo, a bili smo i po parkovima", kaže Tatjana Ruškov, dodajući da se raduje odlasku u zoološki vrt a najviše stadionu Marakana jer navija za Crvenu Zvezdu.

„Navijam za Partizan i volela bi da vidim stadion Partizana. Radujem se Kalemegdanu jer nikad nisam da ga posetim", kaže nam devojčica Vanja Mrvoš.

Nakon obilaska Beogradske tvrđave, deca su se kod Despotove kule nadmetala u streljaštvu, a potom su posetiliRimski bunar, crkve Ružicu i Svetu Petku. Sa mentorima su razgovarali o srpskom jeziku, kulturi i istoriji.

„Najveći značaj našeg dolaska sada u Beograd je da deca povežu ono što uče na nastavi srpskog jezika i kulture sa stvarnošću. Većinu ovoga oni poznaju sa slika, slajdova ali je potpuno druga slika, ali je potpuno drugačiji autentičan doživljaj ovde na mestu. I to je najveće bogatstvo. Mislim da sve one slike koje su gledali ne vrede koliko ovih šest dana", kaže Senka Crevar učiteljica srpskog jezika iz Vrgin Mosta.

Na ovaj način gradimo krug prijatelja i još jaču zajednicu koja će nastaviti da prenosi ideju regionalne letnje škole „Sveti Sava" u gradićima i selima iz kojih deca dolaze, istakla je Sanja Lakić, idejni tvorac ovog druženja.

„Regionalna letnja škola „Sveti Sava" organizuje se već treći put u Beogradu. Imamo jedan jedini cilj a to je povezivanje srpske dece koja žive na teritoriji Republike Hrvatske sa srpskom decom koja žive ovde u Republici Srbiji. Takođe želimo da im približimo srpsku kulturu, da im približimo Beograd, jer je Beograd prestonica svih Srba, bez obzira u kom kraju oni žive", kaže Sanja Lalić, organizator.

Ralizaciju ovogodišnje škole podržali su Ministarstvo spoljnih poslova i Grad Beograd.

broj komentara 0 pošalji komentar