RTS počinje eru digitalne televizije

Skromno, u duhu vremena i u okviru Kuće, javni medijski servis Srbije u sredu 26. novembra , povodom obeležavanja pola veka Televizije, počinje sa celodnevnim digitalnim programom kulture i umetnosti . Time RTS, u jubilarnoj godini postojanja, započinje eru digitalne televizije.

RTS se opredelio da u digitalnom formatu na svom prvom tematskom kanalu, jedinstvenom u ovom delu Evrope - RTS digital emituje kulturne sadržaje visoke umetničke vrednosti.

Budući da je muzička orijentacija programa klasična muzika i džez, u ponudi RTS digital programa, pored najpoznatijih svetskih imena iz sveta džeza,  RTS će emitovati i poseban, gala program: vrhunske balete u izvođenju najboljih svetskih ansambala, najveća simfonijska dela u interpretaciji poznatih svetskih orkestara poput Berlinske filharmonije, portrete velikih umetnika, muzičko scenska dela u izvođenju reprezentativnih operskih ansambala i  velike koncerte Simfonijskog hora i orkestra RTS.

„Koncertnu programsku ponudu RTS digital otvara Hendlovim oratorijumom „Mesija", prvim koncertom Simfonijskog hora i orkestra snimljenim u digitalnom formatu, kojim je ovih dana u Centru Sava obeleženo 50 godina Televizije Beograd.

Već prvih dana gledaoci će uživati i u stereo zvuku „Ohridske legende" Stevana Hristića, koja je zatvorila ovogodišnji Bemus, ali i  koncertima  Najdžela Kenedija, Kiri te Kanava, Stefana Milenkovića, Aleksandra Madžara, Džona Fedisa, Teodosija Spasova, Patriše Barber",  kaže mr Tatjana Ćitić - odgovorna urednica redakcije Digitalnog programa RTS.

Na programu digitalnog kanala nalaze se domaće i strane dokumentarne emisije, igrani filmovi i druge emisije kulturno-umetničkog karaktera, kao i sadržaji namenjeni najmlađima- muzički animirani filmovi i obrazovne emisije o tome kako treba gledati ili slušati neko umetničko delo da bi se ono razumelo.

" Prednosti digitalnog emitovanja su, između ostalog, vrhunski kvalitet slike i tona (slika je oštra, a ton studijskog kvaliteta). Odgovor na pitanje zašto digitalizacija u ovom trenutku je vrlo jednostavan. Na osnovu ugovora koji je Srbija potpisala sa ITU (Međunarodnom organizacijom za telekomunikacije) poslednji  rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa je 17.jun 2015. Plan naše kuće je da to učini do kraja 2011. Kanal kulture je početak digitalizacije RTS, pred nama je veliki posao, ali i izazov", dodaje urednica Digitalnog programa.

Eksperimentalni digitalni program, već od prvog dana biće sastavni deo Telekomovog IP TV paketa, i baznog paketa većine kablovskih operatera  koji imaju mogućnost prijema digitalnog signala, a u digitalnom signalu posebno će moći da uživaju gledaoci koji imaju LCD ili plazma televizore na kojima će gledati sliku izvornog formata 16:9.

Sve informacije o digitalnoj televiziji i programskoj ponudi RTS digital biće, i ubuduće, dostupne na Internet portalu RTS-a.

E-mail adresa redakcije za pitanja gledalaca je: rtsdigital@rts.rs

broj komentara 33 pošalji komentar
(nedelja, 26. sep 2010, 22:25) - anonymous [neregistrovani]

rts total tv satelit.

dogovorite se za sbb i pustite rts digital na total tv paketu digitalnoj platformi na eutelsat w2 na satelit kako sto su rts1i2.i najboli ste.

(četvrtak, 16. apr 2009, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

RTS Digital na internetu

"Bilo bi lepo kad bi PTC digital emitovao i preko intrneta, da i mi koji ne primamo DVB-T signal možemo da gledmo taj kanal."
Ma ne može. Potrebna je brza internet veza(za strim bitratea 1518.85 kbps
(zvuk:64.1 kbps Real Audio 8,
slika: bitrate:1454.75 kbps, 15 slika u sekundi, kodek: RealVideo 10 1280x720 piksela) potrebna je internet veza od najmanje 1,5 Mbps (preporučujem vezu od 2 Mbps ili više) i Pentium 4 sa procesorom od 2.4 GHz ili više i 256MB ili više RAM memorije. Znači strim se ne može pustiti na prosečnom računaru i prosečnoj internet vezi.Boško

(sreda, 11. feb 2009, 12:43) - nislija [neregistrovani]

Odlicno,samo tako nastavite

Kada ce te da prosirite mrezu na juznu Srbiju?

(četvrtak, 29. jan 2009, 13:32) - anonymous_zena [neregistrovani]

Sve bolji uspeh!

Pored ovolike podrske i pohvale,predloge i sugestije pridruzujem se njima i od srca vam zelim sve najbolje!

(četvrtak, 29. jan 2009, 03:46) - anonymous [neregistrovani]

RTS Digital na internetu

Bilo bi lepo kad bi PTC digital emitovao i preko intrneta, da i mi koji ne primamo DVB-T signal možemo da gledmo taj kanal.

(ponedeljak, 19. jan 2009, 23:15) - LKW-Fahrer [neregistrovani]

Samo do Bubanj Potoka

Ja sam vec 2 puta dolazio kuci na odmor u covdin kod petrovca na mlavi.Tada sam imao priliku da isprobbam DVBT jer posedujem u autu kenwood opremu.DVBT funkcionise svuda; svajcarska 5 kanala,nemacka 40, austrija 3,italija oko 25, hrvatska 4 a jedino slovenija nema DVBT. sto se tice kvaliteta tu je italija najgora. nasa srbija je sa svojih 4 kanala daleko gore pokrivena jer pokriveno samo podrucije oko beograda i novog sada. negde posle granice sa hrvatskom pojavljuje se signal koji se povremeno gubi, a od sremske mitrovice funkcionise besprekorno pa sve do posle naplatne rampe bubanj potok.DVBT je odlicna jer ne postoji losa slika (ili je odlicna ili je nema) a takodje nema veze sa FUL HD. To je samo digitalni prenos signala i nista vise. Zamalo da zboravim srbija je prva koja je u regionu uvela DVBT. Svaka cast. Medjutim moram da kazem da su ove druge zemlje vec iskljucili obicnu televiziju. Zato pitnje za RTS , kada ce cela srbija biti pokrivena.pozdrav kropok@gmail.com

(petak, 16. jan 2009, 18:08) - rts better than hrt [neregistrovani]

RTS THE BEST

RTS is one of best in this part of Europe. YOU should be proud.
from HRT

(ponedeljak, 08. dec 2008, 21:32) - Crni [neregistrovani]

Odgovor na "nemam pojma"i par pitanja

Šta je potrebno da bi neko gledao pravi digitalni signal (u ovom slučaju RTS Digital):
 1. LCD TV sa full HD opcijom i ugrađenim tjunerom za HDTV sa rezolucijom 1920x1080
2. LCD TV full HD bez ugrađenog HD tjunera i set-top-box uređaj koji će omogućiti prijem digitalnog signala i proslediti ga do TV-a.
3. LCD TV full HD sa ili bez ugrađenog tjunera i digitalni satelitski prijemnik sa HD tjunerom.
Jedino u ova tri slučaja možete videti šta stvarno nudi digitalni signal. Naime, rezolucija (broj tačaka na ekranu) kod Full HD TV-a je 1920×1080 piksela, dok standardni signal i obični TV aparati imaju rezoluciju 768x576 piksela (PAL standard). Mnogi ljudi su u zabludi i očekuju da će kupovinom LCD TV-a dobiti konačno dobru sliku, što je jako velika zabluda. Dobiće je jedino pod uslovom da imaju priliku da primaju digitalni signal ili putem satelita i satelitkog prijemnika koji ima HD tjuner ili pomenuti RTS Digital. U svim drugim situacijama, slika na TV-u će biti prepuna sitnih kvadratića, a razlog bi trebalo da vam je svima jasan nakon navedenih cifri - 768 piksela nije ni blizu 1920, kao što 768 nije 1080. TV "razvlači" sliku sa manjim brojem tačaka na ceo ekran i tu dolazi do kvarenja slike (dobijate mozaik umesto prave slike). Ono što vam još ostaje da saznate je cena satelitskog kompleta koji nudi prijem HD signala (oko 450-500€ za prijemnik, antenu i motor) ili cenu set-top-box uređaja, koju ne znam.

Pozdrav svima i čestitke RTS-u na početnom koraku koji je napravio ka digitalizaciji koja je počela da uzima sve više maha u zemljama koje nas okružuju, a u nekima već odavno postoji.
Ipak ovaj put RTS i Srbija nisu poslednji u praćenju nove tehnologije!

(subota, 06. dec 2008, 23:35) - teski anonimus [neregistrovani]

nemam pojma

ma meni nista nije jasno,imam kablovsku,lcd tv,kompjuter,jel mogu ja to da gledam i kako?

(nedelja, 30. nov 2008, 23:22) - rasejanje [neregistrovani]

super

Svaka cast na ovom koraku, ali bi silno volio da na programu satelita mogu pratiti svjeze informacije putem teletexta,pa ako i siromasnije kuce mogu imati TTX,zasto ga nema RTS? nadam se uskoro i tom koraku...