Budućnost Medijskog javnog servisa

Budućnost Televizije leži u tehničko-tehnološkom razvoju, zapošljavanju i edukaciji mladih kadrova, unapređenju vizuelnog identiteta i pozicioniranju RTS-a kao medijskog lidera u regionu.

Prateći tehničko-tehnološke trendove, Javni medijski servis je u procesu nabavke i implementacije najsavremenije emisione, produkcione i studijske tehnike, što nas uvodi u eru digitalne televizije. O tome svedoči i kupovina:

1. Dvoje reportažnih kola sa po 12 HD kamera i 5.1 tonskim sistemom

2. Dva tonska auta, jedan za TV Beograd, jedan za Radio Beograd sa vrhunskom tonskom opremom

3. Mali HD sistem od 3 kamere

4. Dva EVS, vrhunska serverska sistema za snimanje, obradu i reprodukciju HD i 5.1 signala

5. Četiri HD VTR

6. Šest AVID nelinearnih montaža

7. Računari, radne stanice i računarski periferni uređaji koji su poboljšali IT strukturu RTS

8. LCD, CRT i plazma displeji za video monitoring

9. Petnaest najsavremenijih ENG kompleta: kamere, rasveta i tonska oprema

10. Komunikacioni sistemi, Audio i Video matrica sa pratećim perifernim uređajima.

Posle 12 godina, obnovljen je vozni park. Kupljena su nova vozila za prevoz novinarskih ekipa i kontrolnih timova.

RTS u procesu digitalizacije

Televizijska oprema je u procesu digitalizacije i podudarna je sa opremom koja će do 2012. godine biti obavezna za sve zemlje u regionu.

Te godine se, praktično, ukida analogni TV signal.

Digitalizacija predstavlja najsloženiji, najobimniji i najskuplji poduhvat, pa je u svim zemljama Evrope taj proces moguć jedino uz značajnu finansijsku pomoć države.

Broj postojećih TV programa se digitalizacijom povećava tri do četiri puta. Tako će Televizija Beograd imati 6 ili 8 specijalizovanih digitalnih TV programa na početku sledeće decenije.

Već dve godine TVB digitalizuje arhivu, smešta je u modernizovane komore za čuvanje koje će zauvek obezbediti trezor nacionalne dokumentacije za budućnost.

Ukupna šteta koju je Radio Televizija Srbije pretrpela od bombardovanja, prema nezavisnim procenama iznosi oko 400 miliona dolara. Rušenje sistema za posledicu je imalo loš signal u brojnim delovima Srbije.

RTS podržava nekoliko stotina humanitarnih akcija godišnje, direktnom organizacijom, finansijski, ili marketingom.

Pored značajnih sredstava koja se izdvajaju za snimanje TV filmova i serija, RTS po zakonu izdvaja 1,5% ukupne nadoknade Javnom servisu za podršku filmske industrije Srbije.

Kao značajni centar kulture u Srbiji, RTS je unapredio rad sopstvene galerijske i izdavačke delatnosti i podržava nastupe i gostovanja svojih orkestara i horova.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 21. jan 2012, 11:53) - ZoranTB [neregistrovani]

YouTube kanal RTS

... jos malo pa cu sam da napravim RTS HD YouTube kanal sa mojom Agenturom. I kad vam onda pkazem 1.000.000.000 kliks i milione abos u kratko vreme, a onda ce te valjda konacno i vi nesto oficialno da napravite.

ZoranTB
Bayern, 21.01.2012

(utorak, 03. mar 2009, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Reportažna kola

E,to nas je posebno briga sto Austrijanci nemaju reportazna kola,ali ocigledno nisi dovoljno informisan,jedna stara reportazna kola koja su bila u vlasnistvu ORF trenutno postoje i rade bas u Srbiji,a ti se raspitaj koji je to auto!

(četvrtak, 15. jan 2009, 12:42) - Ivan [neregistrovani]

Reportažna kola

Austrijanci nemaju reportazna kola.Sve potrebe terenskih prenosa njihove nacionalne televizije ORF pokrivaju ljudi iz Nemacke .

(subota, 03. jan 2009, 16:59) - ftvmontazer

Reportažna kola

Reportažna kola su poslednja reč televizijske opreme. Prisustvovao sam nedavno jednom predavanju vašeg tehničkog direktora, pricao je o reportaznim kolima za zvuk, a i za sliku, sto su sada u montaži u Austriji za zvuk i u Engleskoj za sliku. Odusevljen sam, svaka čast rts-u!

(ponedeljak, 08. dec 2008, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

O novom reportaznim kolima

Zasto nemate nikakve informacije i snimke novih reportaznih kola u HD tehnologiji?