У Ивангороду

Екипа Програма за дијаспору РТС-а донела је из Русији и причу о једном од најстаријих руских градова - Ивангороду.

На крајњем северозападу Руске Федерације налази се стари руски град Ивангород или како бисмо ми то у преводу рекли - Иванград.

На самој граници са Естонијом, има око 11 хиљада становника и удаљен је западно од Санкт Петербурга 150 километара, административно припада лењинградској општини.

Симбол града је средњевековна Ивангородска тврђава на реци Нарви. Око утврђења родио се данас савремени град. Ивангород је основан пред сам крај 15. века, тачније 1492. године и један је од најстаријих руских градова.

Оснивач утврђења је Иван III Васиљевич који је град назвао по себи. По његовом налогу, војничко утврђење било је саграђено зарад очувања западне границе Руске државе од напада, углавном Швеђана, који су тада господарили балтичким обалама.

У унутрашњости тврђаве налазе се и две мање цркве. Ивангородска тврђава на листи културног наслеђа Русије заведена је као архитектонски споменик од националног значаја.

Ивангород је на крајњем западу Русије. Река Нарва која овде протиче а улива се у Балтичко море, целом својом дужином је граница између Русије и Естоније. Ове две државе, Русију и Естонију спаја мост на реци Нарви.

број коментара 0 Пошаљи коментар