Новогодишњи шарм песме и игре у Торонту

Предпразнична атмосфера у Торонту почела је већ почетком новембра, али се ових дана захухтава, а деца очекују распуст и поклоне док родитељи обављају последње куповине. Традиционалним концертом под називом „Шарм песме и игре" Академија српске народне игре честитала је својој верној публици Нову годину и Божић.

Хладно је и без снега у Торонту, али је мали Божићни вашар приређен у самом центру, испред градског парламента, пун посетилаца. Још је већа гужва на отвореном клизалишту где се на леду сусрећу вешти клизачи, као и они који су по први пут на клизаљкама.

У непосредној близини је чувени Итонс центар, шопинг мол који је затворен само један дан у години, на дан Божића. Ових дана препун је оних који су у потрази за поклонима.

Много је топлије било у сали Џон Басет позоришта где је Академија српске народне игре концертом честитала својој публици и пријатељима предстојеће празнике. Наступило је свих пет ансамбала овог друштва са неколико стотина чланова.

Концерт је отворио други ансамбл са „Ајмо секо у коло", следили су они најмлађи који тек уче речи и кораке, а кад је дошао ред на оне основношколског узраста, позорница се чинила тесном за толики број насмејаних младих играча.

Све наступе је пратио оркестар Душана Сувајца а сви кораци одвијали су се под будним оком инструкрора игре Жељке Јаковић, Маријане Ђумић и Невена Микача. Да се пева изворна народна песма учи их Соња Црномарковић.

Уметнички директор и кореограф Мирослав Бата Марчетић свима им је усадио мисију очувања српске традиције и културе. Јер, кад наступају у Канади, они представљају Србију кад путују на турнеје по иностранству они су и део културне разноликости Канаде.

Да се друже и са другим народима заљубљеним у свој национални плес показали су гости из Мађарске и Мексика.

Децембарски концерт је подигао је атмосферу пред празнике, а Академија је следећи сусрет са публиком заказала за Савиндан.

После концерта неки од ових младих људи, који су у маниру најбољих културно уметничких друштава показали шарм песме и игре, можда су се запутили овде...да потраже још неки поклон.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 01. дец 2020, 18:32) - Bozidarka Rudic Savovic [нерегистровани]

Toronto

Imala sam zadovoljstvo,da pre 10 godina,u to vreme budem u Torontu.Pozdrav za NASE folkorase.!

(четвртак, 31. јан 2019, 02:46) - Dijana [нерегистровани]

najbolji

nas ponos

(среда, 26. дец 2018, 19:01) - Ivana Tomašević [нерегистровани]

Naši

Najlepši i najbolji ❤️