Читај ми!

Фестивал мањинских позоришта у Мађарској

У Националном позоришту у Будимпешти је 5. октобра отворен шести позоришни фестивал мањинских позоришта у Мађарској "Присутност" на којем ће до 11 октобра бити изведено 16 представа на мађарском и на језицима националних мањина, а своју продукцију приказаће 14 мањинских позоришта.

У име организатора фестивал су отворили Андраш Частван директор позоришта Цервинус и председник Удружења мањинских позоришта у Мађарској, као и Рихард Тирчи шеф одељења задуженог за односе са мањинама и верским заједницама у Мађарској. Он је између осталог указао на значај овог позоришног фестивала као манифестације којом се негује мањински идентите и култура, и обећао да ће Министарство за људске ресурсе Мађарске и даље помагати рад овог фестила.

Одмах након церемоније отварања, фестивал је започео музичким комадом "Хармониј(к)ом кроз Европу" у продукцији Српског позоришта у Мађарској и сегединског позоришта Хора.
У овом музичко-сценском комаду учествовали су: Милан Рус, хармоника и вокал, Јанош Балинт, флаута, Жолт Балинт, дувачки инструменти, Иштван Шуки, виолина, Бранимир Ђорђев, удараљке и вокал, као и вокалне солисткиње Едит Ваш Частван и Жужа Частван.

Уз наративан текст драмског уметника Милана Руса, базираном на раду и делу кореографа Антуна Кричковића, а који је предходио самим музичким нумерама, публика је могла да ужива у најлепшим мелодијама више народа. Чуле су се грчке, српске, румунске, бугарске, словачке, немачке, хрватске , руске, ромске и мађарске песме.

Исте вечери приказана је и позоришна представа, музичко-сценска комедија "Рацкалманови" ромског театра Цинка Пана.

Домаћини и организатори су задовољни одзивом публике, а фестивал је већ првог дана потврдио очекивања.

Српско позориште као организатор овог фестивала наступиће и са представом Лаки Морали у режији Јаноша Дегија.