Срби у Бечу могу да искористе гласачко право путем поште

На изборима у Бечу, заказаним за 11. октобар, рекордан број бирача своје право гласа искористиће гласањем путем поште, показују истраживања.

Тако се прогнозира да ће чак 43 одсто Бечлија гласати путем поште, што је за око 20 одсто више него на прошлим изборима 2015. године.

То су вредности које у време пандемије корона вируса не изненађују много, али представљају велико оптерећење пре свега по пошту.

Пошта полази од тога да ће око пола милион Бечлија путем поште предати свој глас, што је више од 40 одсто имајући у виду да право гласа има око 1,13 милиона Бечлија.

Од данас почело је наручивање гласачког листића за гласање путем поште, па ће пошта појачати свој рад, а обавиће и ванредно пражњење поштанских сандучића на дан избора.

Иначе, гласачки листићи који стижу путем поште пребројавају се тек дан након избора.
Градоначелник Беча и носилац листе Социјалдемократске партије Аустрије (SPO) Михаел Лудвиг апеловао је на све Бечлије да буду одговорни и солидарни.

"Молим вас, држите дистанцу, носите заштиту за уста и нос и редовно дезинфикујте руке. Беч је одувек био познат по солидарности једни с другима - то ћемо сада још једном доказати. На предстојећим изборима Бечлије и српског порекла своје право гласа могу искористи на бирачким местима или могу да поруче свој листић и гласају поштом из земље или иностранства. Свој гласачки листић, све Бечлије са правом гласа могу да поруче испуњавањем формулара на линку на сајту града Беча", објаснио је Лудвиг у поруци грађанима.

За гласање путем поште могу се сви заинтересовани пријавити лично, писаним или путем интернета.

Право гласа на предстојећим покрајинским и градским изборима у Бечу имају сви становници Беча са аустријским држављанством чије је пребивалиште у Бечу уписано најкасније 14. јула 2020.

Право гласа на општинском нивоу у главном граду Аустрије, поред оних са аустријским држављанством и пребивалиштем у Бечу пријављеним до 14. јула 2020. године, имају и држављани земаља чланица ЕУ чије је пребивалиште у Бечу пријављено најкасније 14. јула 2020. године.

"Важно је, да они који подржавају SPO Беч и Михаела Лудвига користе своје право гласа и изјасне се за снажну социјалдемократску политику у Бечу", наглашено је у саопштењу СПО.