Велики јубилеј Радио-телевизије Србије – 60 година телевизије

"Добар дан, драги гледаоци. Телевизијски студио Београд почиње свој експериментални програм. Данас гледате нашу прву емисију. За време Београдског сајма имаћете прилике да редовно пратите емисије нашег пробног програма. Програм ћемо емитовати од 20 часова до 23 часа". Тим речима је почело, 23. августа 1958. године, емитовање телевизијског програма у Србији.

Отварање Телевизије Београд најавила је спикерка Радио Београда Оливера Живковић, а потом је Олга Нађ најавила емисије које ће се емитовати у оквиру програма.

Из незавршене зграде Сајма, први Дневник почео је у 20 сати, a водио га је Мића Орловић. Емитован је из репортажних кола.

На јавним местима у Београду било је постављено 80 телевизора будући да су апарат у својим кућама тада имали ретки.

Тог дана је на "задатку" било око 150 људи, једна репортажна кола са три камере и четири филмске камере од којих ниједна није била тонска.

Грађани на наменски за ту сврху одабраним локацијама по Београду присуствовали су том историјском догађају.

За гледање програма по граду (на Теразијама, у Кнез Михаиловој, на Калемегдану, у Маршала Тита, на Тргу Маркса и Енгелса, Вождовцу, Душановцу, Карабурми...) постављени су телевизори, као и у домовима појединих савезних, републичких и градских руководилаца.

Поред сваког телевизора био је и један техничар који је њиме руковао и давао објашњења љубопитљивим гледаоцима... Сигнал за слику емитован је из студија на Сајму у Београду, једином објекту у већем делу Европе тада наменски грађеном за телевизијску станицу.

Фамилије су са комшијама и пријатељима седеле те 1958. нетремице гледајући у "малу црну кутију", која је коштала 20 просечних плата.

У то време Телевизија Београд имала је трочасовни програм. Снимци из света стизали су дан касније на филмским тракама, возом или авионом.

У прво време програм се емитовао уживо, из студија, или посредством репортажних кола са места догађаја. Телевизија Београд потом набавља магнетоскопе и тонске филмске камере, и постепено се потискује искључиво "жива телевизија", а преовлађују емисије снимљене на траци.

Дарујемо два концерта поводом јубилеја

Oве године, 2018, водили смо вас кроз деценије информативног, серијског, филмског, научно-образовног, културног, документарног, дечјег, спортског прогама.

Све то време били сте са нама, као и наша публика и критика. Заједно смо одрастали, сведочили о времену и догађајима. Зато два дана славимо с вама концертима на Ташмајдану.

Вечерашњи је резервисан за уметничку, забавну и џез музику, а сутрашњи за народну. Концерте ћемо директно преносити од 20 сати на нашем Првом програму, РТС Планети и каналу РТС Свет.

Два концерта – шест сати програма и више од 10.000 људи по концерту.

Народни оркестар, Хор и Народни ансамбл РТС-а, Тамбурашки оркестар Телевизије Нови Сад, уз тридесетак солиста, у петак ће уприличити можда и највећи концерт те врсте у последњих 25 година. Биће изведене песме компоноване у духу традиције наше земље.

Много тога се технички и технолошки променило, али суштина је остала иста – бити први и тачно информисати гледаоце, забавити их и образовати.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. авг 2018, 22:58) - Sladjana [нерегистровани]

cestitka

Srecan rodjendan Vase i nase televizije, puno srece i uspeha u daljem radu...veceras smo uzivali u programu koji ste uzivo prikazali i ganulo me do suza koliko emocija.... hvala Vam puno, hvala sto postojite!!!

(четвртак, 23. авг 2018, 15:31) - anonimus [нерегистровани]

Prvi prozor u svet

Moj prvi prozor u svet bio je najpre Radio Beograd, a od 1958. godine Televizija Beograd. Iskrene čestitke RTS-u za uspešnih 60. godina rada i delovanja na polju komunikacija i razvoja društva.

(четвртак, 23. авг 2018, 15:18) - stokholm [нерегистровани]

Srecan vam 60 rodjendan

Sto jes,jes najbolji je RTS :)

(четвртак, 23. авг 2018, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Srecno

Danas nam je divan dan

(четвртак, 23. авг 2018, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

Čestitka

Čestitam Vam jubilej i da tako nastavite ....

(четвртак, 23. авг 2018, 09:23) - Milojko Maljković [нерегистровани]

Iskrene čestitke

Iskrene čestitke za jubilej vrijedan pažnje.

(четвртак, 23. авг 2018, 09:16) - milan [нерегистровани]

Čestitke

Nikada nisam živio u Srbiji ali je u mojoj kuči svih tih 60
godina vaša televizija bila prisutna.