Читај ми!

Хлеб у Великом рату

Прве ратне, 1914. године пшеница је у Немачкој добро родила; у Британији је жетва подбацила; Србија, још неопорављена од балканских ратова, имала је залиха жита, сваки војник по доласку у касарну добијао је по два хлеба, таина

Монографска студија "Хлеб у Великомј" рату Димитрија Вујадиновића, уз више од 500 фотографија, пружа читаоцу нови вид посматрања прилика у свету од 1914. до 1918, вешто сублимирајући економски утицај, аграрне податке и статистику са историјским чињеницама, стањем у пекарским јединицама, врстама хлеба и животним причама појединаца са свих зараћених страна. На занимљив начин Вијадиновић уз обиље података о томе где и како је која војска пекла и доставлјала хлеб представља читаоцима значај хлеба и његов утицај на стање на фронтовима, морал војника и коначан исход рата.

У америчкој војсци су, сазнајемо у књизи, постојале две врсте хлеба - гарнизонски и посебан за трупе у покрету који је био кружног облика и садржао је ланено уље, а војници су га називали "пропалицом" (панк). Данас је веома популаран хлеб комисброт - од раженог и пшеничног брашна, квасни, без јаке корице, изразитог мириса и високе нутритивне вредности - а на почетку Великог рата сваки аустријски војник носио је у торбици један такав хлеб. Колико је и како било пећи и допремати хлеб до првих линија фронта сведоче подаци о великом броју пекарских јединица у свим војскама, покретним пекарама, али и и 150.000 мула које је француска војска користила за доставу хлеба.

Едиција „Србија 1914-1918" • Ф - 21×27 cm • С - 203 • тврд повез • ћирилица • ISBN 978-86-6195-181-7

Саиздавач: ИК Прометеј

Више информација:

Предговор

Одломак

О аутору

Садржај

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: prodajaknjiga@rts.rs.