Кључеви "Песме Евровизије" у Москви

Делегација Београда и РТС-а на свечаној церемонији уручила кључеве фестивала Евросонг московским организаторима. Руси поручили да им је Београд задао тежак домаћи задатак.

Делегација града Београда са градоначелником Драганом Ђиласом на челу и делегација РТС-а коју је предводила уредница забавног програма Сандра Шуша предали су на свечаности у згради ГУМ-а на Црвеном тргу, кључеве музичког фестивала Евровизије Москви која ће организовати такмичење за 2009. годину.

Кључеве фестивала примио је градоначелник Москве Јуриј Лушков који је изјавио да је најстарији и највећи телевизијски музички фестивал у Европи толико добро био организован у Београду да "са одређеном бригом прихвата организацију следећег издања."

"Драго ми је што баш од наших пријатеља из Србије добијам ове кључеве", рекао је Лушков и најавио сарадњу са Београдом и РТС-ом у организацији Евросонга 2009.

"Ако су наши пријатељи успешно решили тај задатак, онда могу и нама да помогну да брже и боље одрадимо посао. Ми ћемо позвати њихове стручњаке и платити њихове савете", рекао је градоначелник Москве.

Предајући кључеве Евросонга, неколико килограма тежак привезак са именима градова домаћина и музичара победника досадашњих такмичења, градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је на руском језику да му је драго да баш Москви предаје кључеве града.

"Вама нису ни потребни кључеви Београда, за вас су његова врата увек отворена", рекао је Ђилас и истакао да је Београд ове године, захваљујући одличном тиму Радио-телевизије Србије и великој помоћи организатора беспрекорно организовао Евросонг.

Русија је добила право да организује следеће такмичење пошто је у Београду победио њен представник Дима Билан са песмом „Билив ми" (Веруј ми).

Билан се на данашњој конференцији појавио у пратњи екстравагантно обучених девојака и "а капела" отпевао победничку песму.

Церемонија примопредаје је почела троминутним филмом-спотом са забавним тренуцима Евросонга у Београду. Руски медији показали су велико интересовање за догађај, а конференција за новинаре трајала је више од два сата.

Организатори са Првог канала руске државне телевизије и из московске владе саопштили су да ће се Евросонг 2009. одржати 16. маја у Олимпијској дворани која прима више од 20 хиљада људи.

Град ће обновити и припремити 22 хотела за музичке такмичаре, новинаре и посетиоце.

Саопштено је и да ће из градског и федералног буџета Руске Федерације за фестивал бити издвојено неколико десетина милиона долара што је покренуло више питања о оправданости таквог улагања у тренутку када се Русија суочава са последицама светске економске кризе.

Представници Евровизије су саопштили да су усвојене бројне примедбе учесника на систем гласања па ће правила 2009. године бити донекле измењена.

Наиме, у игру се враћају и стручни жирији из сваке земље такмичара.

Они ће имати исто гласова колико и гледаоци који ће гласати као и на претходних неколико такмичења. На тај начин требало би да се обезбеди већа равноправност такмичара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 25. феб 2009, 19:07) - Aleksandar [нерегистровани]

Lep gest

Svaka cast gradonacelniku Djilasu sto je procitao govor na tecnom ruskom jeziku!