Украјинки неће бити одузета победа

Сад је већ јасно да скоро ниједан „Евросонг“ не може да прође без скандала, који је овог пута у вези са певачицом Џамалом, чија је победа под знаком питања од самог почетка, пише „Јутарњи лист“.

Споран је био текст песме, систем гласања, политичке конотације, а након што се интернетом проширио видео-снимак на којем Џамала исту песму изводи годину дана раније, чиме се озбиљно крше правила „Евросонга“, огласили су се и организатори саопштењем.

Иако се интернетом проширио приватни видео-снимак на ком певачица Џамала изводи победничку песму 1944. годину дана пре самог такмичења и након што су организатори примили петицију коју је потписало чак 325.000 људи који захтевају одузимање титуле победника украјинској представници, Европска радиодифузна унија (ЕБУ) огласила се и у саопштењу потврдила да је Украјина победила.

ЕБУ је на захтев 325.000 обожавалаца поново прегледао резултате гласања у финалу „Евросонга“ и потврдио украјинску представницу као победницу.

Написали су да, иако је Русија освојила највише гласова гледалаца, а Аустралија највише бодова жирија, Џамала је освојила највише бодова с обе стране и захваљујући томе победила.

„Разумемо страсти и емоције када је у питању 'Евросонг'. Управо смо због тога прегледали вашу петицију и искористићемо ову прилику за одговор. О победници 'Евросонга 2016.' одлучују професионалци као и ви, гледаоци, сваки са 50 посто удела у коначним резултатима. На победи украјинска представница Џамала може да захвали подједнако и жирију и гледаоцима, а то је успела изузетним наступом и емоционалном песмом која произилази из личне приче“, наводи се у саопштењу.

„'Евросонг' је такмичење и може бити само један победник. Разумемо да не могу сви да се слажу с тим избором, али без обзира на то резултати остају такви какви јесу, веродостојни су и у складу са свим правилима такмичења. Украјина је проглашена, и то ће и остати, победницом 'Евросонга 2016.' године. Слагали се с тим или не, позивамо потписнике петиције да прихвате резултате и наставе с конструктивним дијалогом који ће допринети јачању и побољшању 'Евросонга'“, пише у саопштењу.

Осим тога, велики проблем је настао кад се интернетом проширио приватни видео-снимак на ком Џамала песму 1944. изводи годину дана раније. С обзиром на то да песме које учествују на такмичењу не смеју да се изводе пре саме „Песме Евровизије“ и то је изазвало огорчење.

Међутим, Унија је и на то реаговала и истакла: „Правило 'Евросонга' да пријављене песме не смеју да се комерцијално објаве пре 1. септембра служи томе да на такмичењу учествују нове песме сваке године и да све имају једнаке услове. Сврха правила је да се спречи дистрибуција композиције чиме би добила непоштену предност пре самог такмичења. У прошлости су неке песме биле јавно доступне пре тог датума, али нису биле доступне широј публици па им је зато допуштено такмичење на 'Евросонгу'“.

Изјаву је на Фејсбук страници дала и сама Џамала која је написала да је тај наступ био својеврсна проба песме с другачијим текстом те да због тога не крши правила Европске радиодифузне уније који се односе на комерцијално објављивање песме.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(петак, 20. мај 2016, 14:28) - Milan [нерегистровани]

Staro izvođenje, nova pojava snimka

Dobro znam o čemu pišem, a vama preporučujem da pročitate pažljivije - ona je pesmu izvela sredinom prošle godine, a snimak se nije pojavio i proširio tada nego tek pre nekoliko dana, odmah nakon finala 2016. Dakle, pošto se snimak proširio tek tada, ona tim snimkom nije stekla neopravdanu prednost u odnosu na druge takmičare te nema osnova za diskvalifikaciju. Sasvim jasno - i to što ste neučtivi nije vam nikakav argument.

(петак, 20. мај 2016, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

EU-NATO-USA

sve je to farsa i zapadna demokratija pa ko voli nek izvoli i cuti

(петак, 20. мај 2016, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

re: Koliko neinformisanih komentara.....

izvinite ali mozda je kod vas problem citanje teksta pa cu da pojasninim eto npr...sada citiram text I stavicu znakove "..Iako se internetom prosirio privatni video-snimak na kom pevacica Dzemala izvodi pobednicku pesmu 1944. godinu dana pre samog takmicenja...." itd.....

ajmo sad.....rijec - prosirio u ovom kontekstu znaci vidjeti vise puta.....itd....ili je mozda kod vas citanje problem....hm...hm...ili nesto drugo......bez ljutnje....

(петак, 20. мај 2016, 13:13) - Dimce [нерегистровани]

Jednakost

Da je Srbija nastupila, kojim nemogucim slucajem, sa pesmom o martovskom pogromu na Kosmetu bila bi dozivotno diskvalifikovana...

(петак, 20. мај 2016, 10:35) - Владимир [нерегистровани]

По мом мишљењу

Ми смо требали да одустанемо од ове лакрдије још пре 10 година. А да додам кад сам већ ту, требали би да одустанемо од свих такмичења у спорту и другде где Косово учествује засебно као пуноправни члан без обзира што је то тренутно лоше за нас.

(петак, 20. мај 2016, 10:30) - Milan [нерегистровани]

koliko neinformisanih komentatora...

Pesma nije "kružila Internetom" godinu dana ranije, nego se taj snimak pojavio pre neki dan, nakon finala. Da je snimak zaista kružio Internetom godinu dana ranije, pesma bi naravno bila diskvalifikovana. Strašno koliko su ljudi slobodni u komentarisanju, a nisu učinili elementaran napor da se informišu - čak ni toliko da pročitaju tekst koji komentarišu...

(петак, 20. мај 2016, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

Kuda ide Svet

Očigledno je pomodarstvo, iz politickih razloga, da svetske i evropske institucije krše sopstvene statute i povelje. FIFA i UEFA krše svoj Statut, Evropska radio difuzija sopstvena pravila organizacije diskreditovanog Evrosonga a UN Povelju koja okulja skoro sve zemlje na Svetu.
Razlog je jednostavan, načela pravde, jednakosti i razumevanja svih naroda smetaju centrima moći Novog svetskog poretka koji se vešto krije iza EU, NATO a sada i UN, koje su postale njihov polit biro.

(петак, 20. мај 2016, 09:41) - Срб [нерегистровани]

Сви су једнаки, али су неки једнакији - написа Орвел у...

...Животињској фарми... Руси џаба кукају, када је одбијена њихова жалба, требали су да одустану од такмичења, међутим, надали су се да ће њихова дијаспора да им донесе победу, али ''стручни жири'' је био другачијег ''мишљења''...

(петак, 20. мај 2016, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Истина

Ово ће само увалити Украјину у трошак.

(петак, 20. мај 2016, 08:30) - anonymous [нерегистровани]

bojkot

Evrovizije odavno nema, samo mi to nikako da shvatimo. Ovo što gledamo je najobičniji političko-propagandni spektakl EU i krajnje je vreme da više ne dozvolimo ponižavanje naših umetnika u toj u suštini cirkuskoj predstavi bez transparentnih pravila.