Čitaj mi!

Vazduh u Srbiji je prezagađen. Šta činiti?

Ponovo smo u periodu godine u kom udišemo prekomerno zagađen vazduh.

Opet su veći gradovi Srbije u „crvenim” ili „ljubičastim” zonama koje označavaju veoma zagađen ili, čak, opasan vazduh i to svakodnevno. Budući da se radi o akutnom problemu koji, prema zvaničnim informacijama, dovodi do 3600 preranih smrti godišnje, hitno nam je potrebno rešenje. Obratili smo se Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) čiji su zaposleni započeli kampanju skretanja pažnje na opasan vazduh u Beogradu. Ovaj problem tiče se cele Srbije, a zagađenje se javlja iz različitih razloga. Između ostalog, zbog grejanja na čvrsta goriva, izduvnih gasova iz dotrajalih automobila, manjka zelenila i industrije. U vezi sa industrijom, razgovarali smo i sa građanima Bora koji se sa ovim problemom muče godinama.

U nastavku se bavimo prijatnijim temama. Pominjemo različite novosti, „Priče o pesmama” i događaje iz sveta muzike koji su se odigrali na današnji dan. Sa beogradskih ulica javlja se Vanja Mijin.

Voditelj Ružica Vrhovac

Obrati pažnju!  	Obrati pažnju!

Autor:
Beograd 202

Znate li za jednu od omiljenih mačijih igara? To je vijanje crvene tačkice lasera kao da je ukleti neprijatelj, a mačka rešena da spasi svet od zle Crvene tačke. Naši problemi su, nekada, tek toliko stvarni. Tačnije, često se bavimo brigama iz pogrešnog ugla. Mi predstavljamo važne izazove i put do njihovog razrešenja – obrati pažnju! [ detaljnije ]