Vizija

U Beogradu je otvorena izložba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u Galeriji Narodne banke Srbije, pod nazivom „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice”.

U pitanju je neobično značajna postavka koja se realizuje u godini evropskog kulturnog nasleđa i predstavlja centralni deo programa Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru manifestacije Dani evropske baštine, 2018. godine u Beogradu, koji će biti otvoreni ovom izložbom. O detaljima razgovaramo sa našom današnjom gošćom Bojanom Ibrajter Gazibara, koja je istoričarka umetnosti i viši stručni saradnik Zavoda.Dva velika i značajna kulturna događaja danas počinju u Beogradu: 57. Oktobarski salon i 52. Bitef.

Galerije Kulturnog Centra Beograda - Podroom, Likovna, Artget; Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, zgrada Muzeja grada Beograda, U10 galerija i Remont galerija, biće mesta održavanja Oktobarskog salona do 28. oktobra, pod nazivom „Lepota kakofonije”. Umetnički direktori su Gunar Kvaran i Danijel Kvaran, a detalje donosi Dejana Jočović.

Bitef je još juče imao svoj prolog u Centru „Sava”, gde je dva puta odigrana predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum” Petera Mlakara i Dragana Živadinova, u kojem se autori razračunavaju sa slovenačkim fašizmom, kroz lik Odila Globočnika, Slovenca koji je bio jedan od najbližih Hitlerovih saradnika, a kojeg se danas u Sloveniji niko ne seća. Zvanični početak Festivala je večeras, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde nastupa Kolektiv „Enciklopedija reči” iz Pariza, sa „Svitom br 3, Evropa” Žorisa Lakosta. O predstavi govori Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa. 

Kroz emisiju vodi Petar Protić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]