Čitaj mi!

Aida Đuzepa Verdija

U emisiji Kon anima predstavićemo jednu od opera za koju je od početka bilo jasno da će ostaviti veliki trag u istoriji muzike.

 

Reč je o Aidi Đuzepa Verdija. Autor emisije je Isidora Bovan.

Aida je od svoje premijere 1871. godine u novootvorenoj operskoj kući u Kairu doživela izuzetan uspeh zahvaljujući kojem je brzo dospelana repertoare većine poznatih operskih kuća. Scenska i dramaturška kompleksnost, uzbudljiv libreto Antonija Gislanconija i naročito muzička karakterizacija Đuzepa Verdija, krasili su delo koje je ostavilo veliki pečat u istoriji, potcrtavajući hrabrost naslovne junakinje, kao i njenu tragičnu sudbinu. Aidina i Radamesova priča na još jedan način pokreće pitanje sukobljenih emocija između odanosti rodnoj zemlji i romantične ljubavi. Predstavićemo najvažnije segmente iz opere sa Monserat Kabaje, Plasidom Domingom, Fjorencom Kosoto, Pjerom Kapućilijem i Nikolajem Đaurovim u glavnim ulogama.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kon anima Kon anima

Autor:
Gorica Pilipović, Isidora Bovan

Kon anima je posvećena operi. Portreti umetnika, zanimljivosti iz sveta opere, anegdote i operske zvezde, osvežavaju ovaj svojevrsni radio vodič kroz zahtevni svet muzičke scene. [ detaljnije ]