Čitaj mi!

Đorđe Roš (1896-1977)

Gost je Dušan Krstić, pisac i slikar, autor knjige „Gospodin Roš"

„Pripadnik generacije hrabrih intelektualaca i veliki patriota među kojima su: Deroko, Strahinja Bane Nušić, Krakov, Sondermajer, Kirhner... Ratnik. Pilot. Kolekcionar. Biznismen. Poliglota. Dilomata. Vernik. Mecena.

Počasni konzul. Dobrotvor i darodavac srske crkve. Život jedinog svetovnog čoveka koji počiva na Atosu u hladu manastira bio je poput filmske priče. Neustrašiv, hrabar i gord čovek. Sportista, diplomata i ratni heroj. Kapetan invalid.

Za prijatelje Đura... Heroj Prvog svetskog rata, nakon Drugog je stavljen na listu za likvidaciju, po kratkom postupku. Većina stvari iz njegovog života nije bila poznata javnosti. Velika je verovatnoća da bi potpuno skliznuo u zaborav da nije jedini koji za života nije nosio monašku rizu, a sahranjen je u porti manastira Hilandar.

Na Svetoj Gori, u centru srske duhovnosti, radoznale posetioce intrigira kameni spomenik na kome je uklesano ime Đorđe S. Roš. Ko je taj Roš?" (Iz knjige „Gospodin Roš", Dušan Krstić)

U ovonedeljnoj emisiji Hram gost je Dušan Krstić, pisac, slikar, autor knjige „Gosodin Roš", sa kojim razgovaramo o životu Đorđa Roša (1896, Beograd, 1977. Nea Roda) jedinog svetovnjaka čiji se grob nalazi u porti manastira Hilandar.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar