Čitaj mi!

Zvezdani časovi

Miloš Ilić: W. – Radio-drama o Đorđu Vajfertu

Industrijalac i dobrotvor Đorđe Vajfert (1850–1937) oživljava u Pančevu 2019. godine i pokušava da pronađe ostatke svog nekadašnjeg života.

 

Odlazi do pivare, pivnice, posećuje rodnu kuću, Crkvu Svete Ane - čiji je bio ktitor, majci u čast, obilazi reku i staru prugu, kao i još neka mesta u gradu.

Tumarajući po rodnom gradu, Vajfert saznaje kako je sva njegova zaostavština prepuštena propadanju. Zaputi se u Beograd, a kasnije i u kopove oko Kostolca, Bora i Podvisa, ali je i tamo situacija ista. Ljudi koji ga prepoznaju znaju ga sa novčanice od hiljadu dinara, uzvikuju parole reklama za pivo, traže da se slikaju s njim i ponašaju se kao da je atrakcija. Vajfert ode nazad za Pančevo jer želi da se vrati u grob, ali ga zatekne događaj priređen njemu u čast.

U svojoj postmortem avanturi, Vajfert ima neobičnog saputnika...

Uloge tumače: Miodrag Milovanov, Siniša Ubović, Branislav Platiša, Vukašin Jovanović, Lako Nikolić, Petar Mihailović, Dragana Milošević, Lepomir Ivković
Stručni konsultant: Marijan Dakić iz Arhiva grada Pančeva
Lektor: Nataša Šuljagić
Ton-majstor: Milan Filipović
Izbor muzike: Dragan Mitrić
Producent programa: Aleksandra Rajić Žikić
Reditelj: Miloš Jagodić
Urednik emisije: Vladimir B. Popović

Proizvodnja: Dramski program Radio Beograda, april 2022. (premijera)

broj komentara 0 pošalji komentar
Dramski program Dramski program

Autor:
Radio Beograd 2

Dramski program na RB2 svakodnevno emituje repriznu i premijernu produkciju radnim danima od 18:32, subotom u 18:00 u serijama Mala scena, Paukova mreža, Radio igra, Drama Drugog programa, Zvezdani časovi i Dokumentarno dramski program. [ detaljnije ]