Čitaj mi!

Erupcija vulkana na Tongi

Dok se stanovništvo ostrvske države Tonga oporavlja od posledica snažne vulkanske erupcije i pratećeg cunamija, naučnici pažljivo analiziraju veliku količinu prikupljenih podataka kako bi razumeli šta je uzrokovalo ovako moćnu eksploziju.

 

O erupciji vulkana u pacifičkoj državi Tonga razgovaramo sa prof. dr Vladicom Cvetkovićem, redovnim članom SANU i profesorom Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

 

U pacifičkoj državi Tonga 15. januara došlo je do snažne erupcije vulkana koja je prouzrokovala zemljotrese i cunami. Cunami je dosegao udaljene obale Perua, zvuk eksplozije čuo se i na teritoriji Jukon u Kanadi, a udarni talas registrovali su barometri u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ogromna količina gasova i pepela oslobođena je u atmosferu. Prema podacima NASA, ova erupcija bila je stotinama puta snažnija od atomske bombe koja je bačena na japanski grad Hirošimu tokom Drugog svetskog rata.

 

Sa akademikom Vladicom Cvetkovićem razgovaraćemo o tome kako dolazi do ovako snažnih erupcija vulkana, koliko su erupcije ovog intenziteta učestale, ali i kakve posledice mogu imati po klimu Zemlje. Osvrnućemo se i na neke od najsnažnijih vulkanskih erupcija u istoriji, a razgovaraćemo i o savremenim metodama koje se koriste u vulkanologiji.

U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor emisije: Tomica Mišljenović 

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]