Čitaj mi!

Žan-Mari Lekler: Koncerti opus 7

Samo nekoliko francuskih muzičara sredine 18. veka bilo je toliko voljeno, poštovano i slavno širom Evrope, kao što je to bio lionski violinski virtuoz i kompozitor Žan-Mari Lekler.

Savremenici su ga opisivali kao „najčuvenijeg francuskog umetnika instrumentalne muzike", i „francuskog Korelija". Pažnju je privukao zbirkama virtuoznih sonata, a u velikog kompozitora izrastao je uz podršku Andrea Šerona, orguljaša i čembalistu Pariske opere, koji mu je davao časove harmonije i kontrapunkta.
Prvi uspeh te vrste bila je zbirka Koncerata za violinu opus 7. Poštovanje koje je Lekler gajio spram Šerona najbolje se vidi u predgovoru za tu zbirku: „Neka mi bude dozvoljeno da kažem da, ukoliko se u ovim delima može naći bilo kakva lepota, za nju sve zasluge imaju lekcije koje sam dobio od vas, dragi maestro. Čitavog života biću vaš skromni i posvećeni sluga, zahvalan za prijateljstvo i znanje koje ste mi pružili."
U današnjem Autogramu koncerte iz Leklerovog opusa 7 slušaćete u interpretaciji violiniste Luisa Otavija Santosa i ansambla „Les Muffatti", pod upravom Petera van Hejgena.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]