Čitaj mi!

Zenit 100

Šimi na groblju latinske četvrti...

Ove godine navršava se 100 godina od pokretanja Zenita - prvog našeg avangardnog časopisa, čiji je glavni urednik bio Ljubomir Micić (1895-1971).

Zenit je počeo da izlazi februara 1921. u Zagrebu, Micić ga 1923. seli u Beograd, a 1926. časopis biva zabranjen zbog širenja komunističke propagande.

I pored kontroverzi, zenitizam se smatra jednim od najznačajnijih pokreta evropskih istorijskih avangardi.

U Gradu, povodom 100 godina Zenita - trodelni fičer Zenit 100.

Prvi deo je: Šimi na groblju latinske četvrti, i u zvaničnoj je ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji festivala Grand Prix Nova i Prix Europa. Drugi deo je: Poslednje godine Ljubomira Micića i treći: Sve je to bilo kao u nekom filmu...

Ovo je i poslednja emisija Grad na Radio Beogradu 2

Autori emisije i fičera su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 02. nov 2021, 04:58) - Vojin Šarčević

Odgovor slušaocu

Poštovani, hvala na komentaru. Emisija se zove "Čudna šuma", a za slušanost ne brinite!
Srdačan pozdrav,
Radio Beograd 2

(subota, 30. okt 2021, 22:03) - Hogar [neregistrovani]

Ne ukidajte emisiju Grad

Subota poslepodne mi je sad već deceniju inazad bila rezervisana za slušanje radio Beograda 2. Emisija Grad je bila inicijalna kapisla za stvaranje te navike. Nadam se da je ovo samo predah a da će nove emisije nastaviti da se snimaju. Emisija Čarobna šuma koja trenutno ide u tom slotu uopšte se ne uklapa u koncepciju poslepodnevnog programa niti je dobar uvod u Džez scenu koja sledi. Treba probati nove stvari ali ako slušanost bude padala ne treba biti suviše ponosan već treba priznati grešku i vratiti ono što odiše kvalitetom a to je definitivno emisija Grad.

(nedelja, 10. okt 2021, 22:17) - Rodoljub [neregistrovani]

Kako nema vise?!

Nadam se da je ovo samo predah, a ne zaista kraj

Grad Grad

Autor:
Snežana Ristić i Radonja Leposavić

Individualistički, kritički model kulture rađao se i razvijao sa rađanjem i razvojem urbsa – jedan od puteva današnje rehabilitacije individualizma je onaj koji nas vraća u Grad. Kompleksnost urbane forme predložak je za strukturu emisije. [ detaljnije ]