Čitaj mi!

Velika kosmička praznina

Sagovornik: dr Nemanja Martinović, Astronomska opservatorija Beograd.

Iako nam, kada razmišljamo o svemiru, na um ponajpre dolaze zvezde, planete i druga tela koja pripadaju planetarnim sistemima, ubedljivo najveći deo vasione zauzima - prazan prostor. Bolje rečeno, naizgled prazan prostor, jer nigde u prirodi, pa ni u dubokom svemiru, ne vlada apsolutni vakuum. Pored sveprisutnog međuzvezdanog gasa i prašine, praznina po svoj prilici krije i mnoštvo iznenađenja - od lutajućih asteroida ili kometa (među koje verovatno spada i naš skorašnji „posetilac", zagonetni asteroid Umuamua), preko smeđih patuljaka (usamljenih gasovitih planeta ili „neuspelih zvezda") čiji broj, prema procenama, višestruko nadmašuje broj vidljivih zvezda, pa sve do krajnje egzotičnih mogućnosti na samoj ivici mašte.

Proučavanje međuzvezdanog prostora i objekata u njemu takođe nipošto nije bez značaja u kontekstu velike naučne potrage za životom u kosmosu i razumevanjem opštih uslova njegovog nastanka, evolucije, domašaja i moguće sudbine.

Razgovor je prvi put emitovan 15. jula 2018. 

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Srđan Stoiljković
Autor emisije: Srđa Janković

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]