Čitaj mi!

Ksenija Atanasijević

Ksenija Atanasijević je prva žena doktor nauka u Kraljevini Jugoslaviji i prva profesorka Beogradskog univerziteta.

Rođena je 5. februara 1894. godine u uglednoj beogradskoj porodici. Njen otac je bio lekar Svetozar Atanasijević, upravnik Državne bolnice. Dok je studirala filozofiju i klasične jezike na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bila je jedna od 12 studentkinja. Doktorirala je sa 28 godina. Dve godine kasnije postala je prva docentkinja na Filozofskom fakultetu. Njena doktorska disertacija „Brunovo učenje o najmanjem" prevedena je na francuski jezik, a prikazi su objavljeni u međunarodnim časopisima. Autorka je brojnih ogleda i članaka o sofistima, a značajnu ulogu je imala i u ženskom pokretu. Učestvovala je i u osnivanju Udruženja književnika, bila je članica beogradskog Pen-kluba, kao i Kolegijum muzikuma Beogradskog univerziteta. Ksenija Atanasijević preminula je 1981. godine u Beogradu.
Slušamo izvode iz njenog predavanja održanog 1967. godine u Zadužbini Ilije M. Kolarca na temu „Suština i vrednost egzistencije".

Uređuje: Snežana Bićanin

broj komentara 0 pošalji komentar
Pamtivek Pamtivek

Autor:
Snežana Bićanin

Emisija koja će pokušati da afirmiše bogatstvo Zvučnog arhiva Radio Beograda, u kome se čuvaju zanimljivi, ekskluzivni snimci stvarani tokom celog jednog veka, koliko traje istorija našeg radija. To bogatstvo protokom vremena sve više dobija na vrednosti. U njemu se nalaze zvučni zapisi važnih istorijskih događaja, razgovori sa najvažnijim ličnostima dvadesetog veka, stihovi u interpretaciji najčuvenijih pesnika. Emisija „Pamtivek“ pokušaće da upozna slušaoce Radio Beograda 2 sa nekim od tih retkih snimaka. [ detaljnije ]