Čitaj mi!

Mioni i Standardni model

Sagovornik: dr Marko Vojinović, Institut za fiziku u Beogradu

Početkom ovog meseca, rezultati eksperimenta izvedenog u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fermijevoj nacionalnoj akceleratorskoj laboratoriji, poznatijoj pod skraćenim nazivom Fermilab, nadaleko su odjeknuli unutar naučne zajednice. Reč je o ispitivanju usredsređenom na mione, elementarne čestice koje, kao i elektroni, pripadaju porodici leptona. Iako statistička moć eksperimenta još uvek nije dosegla traženi nivo označen kao „pet sigma", merenja su pokazala da ponašanje miona u magnetnom polju odudara od predviđanja Standardnog modela teorijske fizike. To bi, ukoliko se potvrdi, moglo da ima dalekosežne implikacije, utoliko pre što su sličnu mogućnost već nagovestili rezultati jednog eksperimenta izvedenog u Velikom hadronskom sudaraču. I dok većina naučnika naglašava da su neophodne ozbiljne provere pre bilo kakvog zaključivanja o uočenom fenomenu, nemali broj se već usuđuje da govori i o potencijalnom otkriću nove fundamentalne sile, odnosno interakcije u prirodi, kojom bismo dopunili one četiri za koje fizika zna, i time otvorili nova vrata ka mogućem razotkrivanju nekih od dosad neuhvatljivih tajni prirode.

Muzički urednik: Predrag Vasić
Ton-majstor: Srđan Stoiljković
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 15. maj 2021, 14:06) - Vojin Šarčević

Odgovor slušaocu

Poštovani,
sve emisije okačene u Podkast moguće je preslušati kroz browser. Što znači i na mobilnom telefonu (ne preko aplikacije, već ulaskom u Chrome ili drugi browser) i na računaru. Odmah ispod podnaslova, na svakom članku - najavi za određenu emisiju stoji .mp3 zapis koji se regularno emituje i skida. Ili klikom na "preuzmi" ili sa desne strane u dotičnom playeru, klikom desno pored zvučnika pa "download". To je pouzdan način da se, pored same reprodukcije, preuzme svaki .mp3 sa našeg sajta.
Srdačan pozdrav,
Vojin Šarčević
Radio Beograd 2

(subota, 15. maj 2021, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Cemu emisije na net?

Nemoguce je slušati Vase emisije jer dolazi do prekida. Nemoguce ih je i skinuti. To je velika šteta. Nadam se da cete problem rešiti a to bi znacajno povecalo broj aktivnih slušalaca sto je cilj, pretpostavljam.
Pozdrav

Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]