Čitaj mi!

O udžbenicima iz srpskog jezika i književnosti, geografije i istorije brinuće država

Nebojša Jovanović, Ljiljana Marinković i Nataša Anđelković

Najavljenim radom na Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima uskoro bi trebalo obezbediti bolju poziciju državnom izdavaču u objavljivanju udžbeničke literature za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju. Vreme je pokazalo da je mnogo štete domaćim izdavačima doneo Zakon iz 2009. jer su, između ostalog i zbog boljeg materijalnog polazišta, izdavači čiji je osnivač iz inostranstva, bolje prolazili. Posebno oni čiji su osnivači u Nemačkoj i Hrvatskoj. Liberalizovano tržište nije dalo očekivane rezultate što se pri izboru knjiga za osnovnu i srednju školu najbolje videlo.

Kakve su sadašnje procedure kroz koje se još uvek prolazi, kako se pregledaju i biraju udžbenici, pitanje je za raspravu.

Gosti autora i urednika Melihe Pravdić su dr Nebojša Jovanović iz Zavoda za udžbenike, Ljiljana Marinković, direktor Kreativnog centra i dr Nataša Anđelković, savetnik koordinator Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 16. mar 2021, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

Замена теза

Тешко да више има икога ко није свестан разлика које постоје у тумачењу појединих питања из историје и географије од земље до земље у нашем региону и потребе да се заштити нешто што се у свакој држави сматра општим јавним интересом. Колико онда има добронамерности у томе да је неко огорчен што ће уџбеници из области које су већ годинама под сталним притиском из иностранства прећи из руку страних издавача у надлежност државе или се заправо само ради о лобирању за своје интересе?

(ponedeljak, 15. mar 2021, 21:34) - Vojin Šarčević

Odgovor autorke i urednice Melihe Pravdić

Zavod je imao najbolje autore, a onda su neki presli kod drugih izdavaca koji su bolje finansijski stajali, a imali pravo po Zakonu o udzbenicima da objavljuju udzbenicku literaturu. Ako je namera da se udzbenici iz istorije, srpskog i knjizevnosti i geografije prepuste drzavnom izdavacu, a privatni sada gube tu poziciju, naravno da je trebalo imati diskusiju o tome sa svim akterima. Postovani... koji nam se javio imao je pravo na svoje reagovanje.
Meliha Pravdic

(petak, 12. mar 2021, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Lažni problem

Sama diskusija je sramota po sebi. Država piše programe, i udžbenici ne mogu dobiti odobrenje da budu u školama bez odobrenja ZUOVa. Udžbenike pišu najstručniji ljudi iz Srbije. Sve je velika laž. Niko nije sprečavao Zavod da napreduje, da objavljuje i plasira dobre udžbenike osim stranačkih kadrova koji su ga vodili. Zavod ima najgore knjige jer godinama ne ulaže u kvalitet. Sad će vam ti kadrovi pisati knjige. Alal vera, Srbijo.