Čitaj mi!

Duhovna muzika Antonija Bertalija

U večerašnjoj emisiji Visine od 19.15, koju uređuje Gorica Pilipović, možete slušati duhovne kompozicije italijanskog kompozitora iz XVII veka Antonija Bertalija.

Bertali je rođen u Veroni, gde je stekao i prva muzička znanja. Godine 1622. nalazimo ga u službi nadvojvode Karla Jozefa, brata austrijskog cara Ferdinanda II, što je verovatno vodilo ka Bertalijevom nameštenju instrumentaliste u bečkom dvorskom orkestru dve godine kasnije. Trebalo je da prođe još četvrt veka pre nego što on zasluži da postane i kapelmajstor na carskom dvoru.
Bertali je komponovao brojne motete u najrazličitijim formama za određene prilike na dvoru, praznike i sl. Večeras ćemo emitovati motete Vidi Luciferum i Omnes sancti angeli, a tu je i Misa redemptoris.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. mar 2021, 19:51) - anonymous [neregistrovani]

Preporucujem

Protiv nervoze i stresa, ova muzika procisti um. Prenese vas u neko drugo doba i u drugu kulturu. Lepo i bezbedno putovanje u doba korone.

Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]