Čitaj mi!

Rečnik SANU pred novim izazovima

Rada Stijović i Vladan Jovanović

Zbog podeljenih mišljenja oko naziva Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika nastojaćemo da objasnimo zašto je u nazivu Rečnika SANU ostao dvočlani naziv za jezik i zašto se planira izrada elektronskog izdanja Rečnika srpskog književnog i narodnog jezika.

Projekat oko izrade Akademijinog rečnika dugoročan je, posebnim zakonom je definisan i zaštićen i pretpostavka je da će pod tim nazivom biti i dovršen. Međutim u ovom času postavlja se i pitanje građe koja je ranije bila dopunjavana delima i hrvatskih pisaca što u novonastalim jezičkim situacijama može stvoriti izvesne nedoumice, pa i probleme.

U emisiji ćemo postaviti i pitanje o ideji Stojana Novakovića o sakupljanju jezičke građe i nužnosti izrade rečnika po kome će srpska kultura  biti prepoznatljiva. Od zamisli da se leksikografski ozbiljno delo uradi pod nazivom Rečnik književnoga narodnog jezika srpskog otišlo se dalje.

Gosti autora i urednika Melihe Pravdić su prof. dr Rada Stijović, predsednik Uređivačkog odbora Rečnika SANU i dr Vladan Jovanović, član Odbora za standardizaciju srpskog jezika i redaktor Rečnika SANU.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 26. feb 2021, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

Dobra ideja

Odlicna ideja je sto postoji mogucnost kasnijeg preslusavanja raznih emisija. Sve sto propustim mogu na miru da slusam kad meni odgovara.