Čitaj mi!

Merenje razdaljina u vasioni

Sagovornica: dr Monika Jurković,naučna saradnica, Astronomska opservatorija Beograd.

Ljudi su dugo verovali da su zvezde pričvršćene na nekakvu krutu nebesku sferu koja čini spoljnu među nama vidljivog svemira. Sa razumevanjem da se kosmos proteže daleko izvan Sunčevog sistema, i da su vidljivi objekti raspoređeni u trodimenzionalnom prostoru, nametnula se i potreba za merenjem razdaljina koje nas od njih dele. Da bi ispunili ovaj nimalo jednostavan zadatak, astronomi su razvili više metoda. Tako smo postepeno došli do odgovarajuće lestvice kosmičkih udaljenosti, što nam je dalje omogućilo dubok uvid u ustrojstvo vasione i obrazovanje kosmoloških modela koji sve vernije odslikavaju stvarnost. Precizno merenje razdaljina i danas je okosnica mnogih istraživačkih projekata i programa, a time i obavezan preduslov za narastanje i produbljivanje našeg poimanja prirode i vlastitog mesta u njoj.

Muzički urednik: Predrag Vasić
Ton-majstor: Goran Ivković
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. jan 2021, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

Super

Muzika za moje uši je ova emisija. Lepa tema, jasna objašnjenja, zanimljivo, drago mi je da otkrih ovu emisiju! Mogu satima da slušam ovako, voditelj i astronom(kinja) se fino uklapaju, svaka čast onome ko se setio da slušaocima ponudi ovakav sadržaj.

Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]