Čitaj mi!

Muziris

Pre 2000 godina Muziris je bio jedna od najvažnijih indijskih luka, u kojoj s trgovalo s Rimom.

 

Akananuru, zbirka tamilske poezije tog doba, naziva ga „gradom u kome raskošni brodovi, remek-dela Javana, Zapadnjaka, dižu belu penu u Perijaru, reci Kerale, dok uplovljavaju natovareni zlatom i odlaze sa biberom".
U modernoj Italiji, Muziris je bio više legenda nego pravi grad - sve dok arheološka iskopavanja u južnim delovima Kerale, početa 2004. godine, nisu donela intrigantne izveštaje o misterioznoj, izgubljenoj luci. Mada arheolozi i istoričari ne mogu da budu potpuno sigurni, sada ipak veruju da su uspeli da pronađu mesto na kome je postojao Muziris.

Traganju za ovom velikom lukom pridužićemo se i mi u ovom Putu svile, u muzičkom društvu umetnika s indijskog juga koji neguju karnatički muzički stil: pevačica Sude Ragunatan i Madurai Subulakšmi, flautiste Tandžora Visvanatana, violiniste Lalgudija Džajaramana, perkusioniste Zakira Huseina, trija Tiruvidaimardura Malanigama i Kerala katakali centra.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]