Čitaj mi!

Dnevni magazin kulture

Iz sadržaja emisije:

Udruženje likovnih umetnika Srbije svoj izložbeni program u 2021. godini započinje dvema značajnim izložbama. U Galeriji Udruženja u Knez Mihailovoj ulici sinoć su predstavljeni nagrađeni radovi sa ULUS-ovih izložbi u 2020. godini. Izložba pruža jedinstvenu priliku da se sagledaju najznačajnija prošlogodišnja dostignuća, po oceni ULUS-ovih žirija. U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" u toku je izložba novoprimljenih članova i članica Udruženja. Ove godine u članstvo je primljeno 79 kandidata, kao i troje umetnika po pozivu.

U današnjim Kulturnim krugovima pažnju posvećujemo i premijernom izvođenju na portalu „Operavision" oratorijuma „Stradanje Simonino" kompozitorke Kaije Sarijaho, koju je „BBC Music Magazin" nazvao „najvećom živom kompozitorkom u 2019. godini". Književna kritičarka Slađana Ilić osvrnuće se na knjigu Jane Aleksić „Kulturna ideologija Milana Kašanina", objavljenu u izdanju Instituta za književnost i umetnost.

Donosimo i priču o Gordani Vučković, rukovodiocu Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke „Vuk Karadžić" u Kragujevcu, najboljem bibliotekaru Srbije u 2020. godini, kako jasno stoji u nagradi Bibliotekarskog društva Srbije koja joj je dodeljena. Najavljujemo i 14. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf", koji ove godine neće biti održan na Mećavniku kao do sada, već isključivo preko digitalne platforme.

Emisiju priprema i vodi Tanja Živković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]