Čitaj mi!

Povećati broj časova srpskog

Radivoje Stojković, Vesna Lompar i Violeta Kecman

Ako bi broj časova iz srpskog jezika i književnosti bio povećan, da li bi nam deca bila pismenija?

Ovo pitanje postavljamo i zato što je problem davno uočen, što se na završnim maturskim ispitima uočava veliko neznanje, a osim podrške da se nešto na bolje dogodi za sada ništa drugo i ne postoji.

I analize naših vrsnih jezičkih stručnjaka pokazuju da je broj časova srpskog nedopustivo mali i u osnovnom i u srednjoškolskom obrazovanju, pogotovo u srednjim stručnim školama situacija je upozoravajuća.

I dok u Francuskoj maternjem jeziku poklanjaju izuzetnu pažnju, takođe i u Turskoj pa deca najmlađeg uzrasta u prva četiri razreda osnovne nedeljno imaju po deset časova, na evropskom nivou prosek je sedam, dotle u našem sistemu je manji broj, svega je 5 časova izdvojeno za srpski jezik i književnost.

Treba li srpskom jeziku javno i službeno dati nadpredmetni status, takođe je pitanje koje ćemo postaviti.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije Radivoje Stojković, predsednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije Vesna Lompar i stručnjak u srednjoškolskoj nastavi srpskog jezika i književnosti Violeta Kecman.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. dec 2020, 10:55) - Слободан Р. Мартиновић [neregistrovani]

КОМЕНТАР

Управо слушам емисију. Сматрам да је тема веома важна и подржавам идеју да се већа пажња посвети српском језику (и ћириличном писму).
Додао бих да највећи проблеми услед недовољног познавања српског језика настају у поступку стварања и примене правних норми. Језик је оруђе правника, а правници, по правилу, недовољно добро познају српски језик. Довољно је прочитати само неке наше прописе и судске и управне акте и то ће бити јасно. Зато се залажем за увођење српског језика на правне факултете.
Др Слободан Р. Мартиновић, дипл. правник и дипл. дефектолог-олигофренолог, Лазаревац