Čitaj mi!

Srpski kandidat za nagradu Oskar

Dara iz Jasenovca

Komisija u sastavu Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a) Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a), odabrala je film Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Antonijevića za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Ipak, kako se tvrdi u saopštenju koje su potpisali Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje Dok Srbija - proceduru ovogodišnjeg izbora srpskog filma za kandidata za nagradu Oskar obeležili su brojni propusti i neregularnosti, kao i kršenje Uputstva FCS o samom izboru. O kakvim je propustima reč, čućemo danas od filmske producentkinje Jelene Mitrović, a o kandidatu govori scenaristkinja filma Dara iz Jasenovca Nataša Drakulić.

Uređuje i vodi: Ana Vučković Denčić

Autorka koncepta: Meliha Pravdić

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. dec 2020, 15:12) - Neko s viškom vremena (očito) [neregistrovani]

preča posla

Ova emisija je nažalost propuštena prilika i jedno veliko gubljenje vremena. Zašto je kao gost uopšte pozvana osoba koja o onome o čemu se govori tvrdi da nema nikakvog znanja (mada je sigurna da to o čemu ne zna je sve regularno i kako treba), jer, pobogu, “nema vremena time da se bavi u životu”, jer, pobogu, ima “preča posla”? Šteta što nije imala preča posla nego da dođe u studio radija Beograd i traći tuđe vreme zamenom teza, jeftinom retorikom koja je već odavno mejnstrim i nepresušnom patetikom. Usput, gošća pominje da se producentkinja Mitrović isto ovako "bunila" i kada *njen film* TERET nije izabran za nacionalnog kandidata... Nema veze što Jelena Mitrović nije producent tog filma, bitno je da se to slaže s tezom, koga zanima istina. Činjenice su izgleda odavno prevaziđena kategorija, a merilo da li je nešto tačno postalo je to koliko se samouvereno nešto izjavljuje. A i ko ima vremena da se bavi istinom u životu, tu su sva ona "preča posla".
Sve pomenuto nije ni malo iznenađujuće, ali je iznenadila i razočarala voditeljka koja ja, kao prvo, dovela i u “aktivnu ulogu” komentatora stavila osobu koja je više puta istakla da nije informisana o onome o čemu se to Kultura spori, i koja je, kao drugo, s gošćom vodila razgovor nalik "hodu po jajima", postavljajući se nedovoljno kritički (mada tvrdeću usput da je neutralna - što valjda ne bi bilo potrebno da se ta neutralnost sama po sebi osetila), puštajući gošću da odgovara potpuno nepovezano, kao da ne želi da se zameri, do te mere da je čitava emisija postala potpuni promašaj.