Čitaj mi!

Zanimljivosti o aksolotlu

Sagovornica: dr Jelka Crnobrnja-Isailović, Institut za biološka istraživanja „Dr Siniša Stanković“

Meksički daždevnjak ili aksolotl (Ambystoma mexicanum) je vodozemac koji ima veoma dugu i slavnu istoriju kao predmet naučnih istraživanja, ponajpre zbog izuzetne sposobnosti regeneracije i specifičnosti evolucije, koje se ogledaju u izraženoj neoteniji ‒ zadržavanju mladalačkih odlika u zrelom dobu. Tako je aksolotl u stanju da se razmnožava bez prethodne metamorfoze iz stadijuma larve u odraslog daždevnjaka.

Pre izvesnog vremena je međunarodni tim naučnika predvođen Sergejem Novošilovim iz Instituta „Maks Plank" u Drezdenu, Zigfridom Šlojsnigom iz Instituta za teorijske studije u Hajdelbergu i Feijem Đifengom iz Južnokineskog normalnog univerziteta u Gvangžuu, iščitao celokupan genom aksolotla, koji broji rekordnih 32 milijarde parova baza ‒ deset puta više nego genom čoveka. Zahvaljujući genomskim informacijama, naučnici će u budućim istraživanjima o aksolotlu biti u mogućosti da dopru daleko dublje u razumevanju složenog spleta opštih i posebnih bioloških procesa, što bi moglo da ima značajne implikacije u evolucionoj biologiji, ali i u medicini.

U prvom planu su i napori usmereni ka zaštiti aksolotla, kritično ugrožene vrste (barem u divljini), čijem opstanku prevashodno prete nekontrolisana urbanizacija, zagađenje vodenih staništa i unošenje stranih, invazivnih vrsta riba u meksičke ekosisteme. Tako nas priča o aksolotlu neminovno podseća na neprocenjivu važnost očuvanja biodiverziteta, posebno kada je reč o vodozemcima kao veoma ranjivoj grupi životinja - a veoma zanimljivi primeri postoje i u našoj zemlji.

Razgovor je prvi put emitovan 1. aprila 2018.

Muzička urednica: Tatjana Kosanović
Ton-majstor: Zoran Uzelac
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]