Prvi gudački kvartet Leoša Janačeka

Veliki češki kompozitor Leoš Janaček je tek pred kraj života komponovao oba svoja gudačka kvarteta.

Prvi je inspirisan Tolstojevom pripovetkom „Krojcerova sonata" i biće predstavljen u prvoj emisiji Autogram ove nedelje, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović.
Janaček je, doduše, komponovao i jedan kvartet tokom studija u Beču, ali je on izgubljen. Prvi kvartet je, zapravo, porudžbina, ali očigledno je da je Janaček dugo bio pod utiskom Tolstojevog teksta koji govori o ljubavi, bračnoj i vanbračnoj, jer je i sam bio u sličnoj situaciji. Trideset pet godina mlađa i udata Kamila Štoslova, doduše, nije mu uzvratila istom merom, ali je zato inspirisala sva njegova potonja dela. Inače, Tolstojev junak je muž koji iz ljubomore ubija svoju ženu pošto je nalazi s ljubavnikom, violinistom s kojim je ona, budući pijanistkinja, svirala Betovenovu „Krojcerovu sonatu". Muž govori o strašnim i opasnim moćima muzike koja može da navede ljude na nenormalne postupke.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]