Tribali

Gost emisije je arheolog prof. dr Milorad Stojić.

Starobalkanski narod koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u obimnoj i bogato ilustrovanoj monografiji „Tribali u arheološkim i istorijskim izvorima" Milorada Stojića, predstavljen je kroz obilje teško dostupne arheološke građe, nastale kao rezultat arheoloških istraživanja sa brojnih lokaliteta u Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj, značajnih za rekonstrukciju geneze i razvoja Tribala. Za istraživanje bili su značajni antički istoriografski i literarni izvori Hekateja, Herodota, Aristotela, Ptolomeja (Lagovog sina) - budućeg rodonačelnika dinastije helenističkog Egipta (čiji je izdanak i Kleopatra). Antički izvori su ostavil dragocene podatke o teritoriji, karakteru, ratovima, običajima i kulturnoj tradiciji Tribala.

O Tribalima-istorijski najstarijim poznatim stanovnicima Srbije, starobalkanskom narodu koji je u najvećem delu poslednjeg milenijuma p.n.e. naseljavao teritoriju Srbije, u ovonedeljnoj Riznici, govori arheolog prof. dr Milorad Stojić, autor monografije „Tribali u arheologiji i istorijskim izvorima".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 09. avg 2020, 20:37) - Радомир Теодосијевић [neregistrovani]

Похвала

Изузетна "Ризница", на какве се и навикло од стране Душанке Зековић, сваке недеље од 14ч.
Респект саговорнику!
Поздрав!
Радомир
трећи разред Гимназије у Чачку

Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]