Aktivna galaktička jezgra

Sagovornik: dr Edi Bon, Astronomska opservatorija Beograd

Tokom dvadesetog veka i početkom tekućeg, dvadesetprvog, naučnici su umnogome upoznali strukturu galaksija, uključujući i našu vlastitu, ali su se u isti mah susreli sa novim velikim zagonetkama.

Među ovim zagonetkama značajno mesto zauzimaju aktivna galaktička jezgra - pojam koji je povezan sa supermasivnim crnim rupama, upečatljivim objektima koji nam pružaju priliku da steknemo dublji uvid u prirodne zakone - zakone koji podjednako upravljaju onim sićušnim i onim ogromnim, onim što nam je blizu i onim što je od nas gotovo nezamislivo daleko.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Nenad Đorđević
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]