Povratak Pobednika

Dr Radina Vučetić

Spomenik Pobednik vraćen je na Kalemegdan 12. februara 2020, posle četvoromesečne restauracije, a svečano je ponovo postavljen na postolje dva dana kasnije.

No, uoči prvog postavljanja Meštrovićevog spomenika, beogradska javnost raspravljala je o tome da li ga treba (ili ne) postaviti na Terazijama, da li "skulptura nagog muškarca vređa moral beogradskih gospođica", da li simbol pobede treba da bude nag ili treba da bude sa "šajkačom i u opancima"...

I, posle silnih rasprava, Pobednik je postavljen na Kalemegdanu 1928 - povodom proslave deset godina proboja Solunskog fronta.

U Gradu, istoričarka Radina Vučetić govori o konzervativizmu nekada, u socijalizmu i danas, a biće emitovan i dokumentarno-dramski fičer Pobeđeni Pobednik o polemikama povodom Meštrovićevog spomenika.

Autori emisije i fičera su Snežana Ristić i Radonja Leposavić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Grad Grad

Autor:
Snežana Ristić i Radonja Leposavić

Individualistički, kritički model kulture rađao se i razvijao sa rađanjem i razvojem urbsa – jedan od puteva današnje rehabilitacije individualizma je onaj koji nas vraća u Grad. Kompleksnost urbane forme predložak je za strukturu emisije. [ detaljnije ]