Sedam reči Hristovih

Večerašnju emisiju Visine od 19.05, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović, ispuniće jedno od najznačajnijih dela Jozefa Hajdna – „Sedam poslednjih Hristovih reči na krstu”.

Godine 1785. španski kanonik iz Kadiza poručio je od Hajdna orkestarsku kompoziciju koja će podsticati vernike na meditaciju tokom službi za vreme vaskršnjeg posta. Zanimljivo je da je dotična crkva Santa Kueva bila u pećini, te da su tokom posta svaki zid, prozor i stub bili uvijeni u crno, a svetlela bi samo jedna lampa. Služba bi počela uvertirom, a zatim bi biskup propovedao na temu jedne od Hristovih poslednjih reči na krstu. Orkestar bi potom svirao lagani stav inspirisan temom, posle njega bi biskup komentarisao drugu reč itd. Kompozicija je, naravno bez umetnutih liturgijskih komentara, dobila naslov „Sedam poslednjih Hristovih reči na krstu" i sastojala se od laganog uvoda, sedam meditativnih stavova i kratkog finala. Hajdn je kasnije aranžirao muziku i kao oratorijum, a 1787. je sačinio verziju za gudački kvartet, kako bi je lakše izvodili amaterski ansambli u malim gradovima ili privatnim kućama. Ovu verziju ćemo večeras slušati.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]