Kako slušati muziku

Ovog meseca gošća ciklusa KAKO SLUŠATI MUZIKU je muzikološkinja dr Tijana Popović-Mlađenović koja će nam govoriti o tome kako ljudski rod čuje i sluša muziku, odnosno, kako muzički misli.

Ona već desetak godina istražuje odnose između muzike i viših nervnih delatnosti, kao i muzike i društva, i svoja otkrića je objavila u studiji „Procesi panstilističkog muzičkog mišljenja". Tu, na osnovu saznanja neuronauka, psihologije muzike, muzičke teorije i muzikologije, zasniva vlastitu teoriju o tome kako čovečanstvo muzički misli i kako se to mišljenje ostvaruje kao komponovanje, izvođenje i slušanje muzike bilo gde u svetu i bilo kada u njegovoj istoriji. Otuda i panstilizam u naslovu ove studije, jer se Tijana Popović-Mlađenović bavi vezama između muzike i čoveka koje su fundamentalne, pa su zato panstilističke - mogu se otkriti u svakom muzičkom stilu i žanru kroz istoriju čovečanstva. Ona, takođe, postavlja tezu da je ključna forma i ključni metod stvaralačke muzičke imaginacije - fantazija, neobična muzička vrsta koja je, pod ovim imenom, a tokom četiri veka, od renesanse do početka 20. veka, podrazumevala najrazličitije formalne i sadržajne obrasce, ali je još izrazitije je te obrasce kršila i menjala.

Urednica ciklusa i sagovornica Tijane Popović-Mlađenović je Zorica Premate.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]