Riznica

Tradicionalno arhitektonsko nasleđe Stare planine

Stara planina, najstarije kopno na Balkanu, jednom trećinom se prostire u Srbiji, a sa dve trećine u Bugarskoj, prema kojoj jednim delom (jugoistočno) predstavlja prirodnu granicu.

U zagrljaju midžorskog luka, u izrazito planinskom reljefu, vidliča kukla, glama, u krasnoj zaravni Tepoša, prostoru ispresecanom brzim, bistrim rekama: Visočicom, Temšticom, Toplodolskom, Jelovičkom, Dojkinačkom rekom, u uslovima umereno kontinentalne planinske klime, spontano su nastajala staroplaninska sela.

U današnjoj Riznici, o tradicionalnom arhitektonskom nasleđu u regionu Stare planine, razgovaramo sa dr Goricom Ljubenov, dipl. inž. arhitekture, autorkom istoimene izložbe, koja je predstavljena i u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu i sa Snežanom Ristić, urednicom Redakcije za kulturu Radio Beograda 2, dipl. inž. arhitekture.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]