Čitaj mi!

Prevencijom protiv raka debelog creva

Svaki četvrti pacijent u Srbiji, kome se dijagnostikuje karcinom debelog creva, obrati se lekaru kasno, u metastatskoj fazi bolesti. Zbog toga je neophodno je da svi stariji od 50 godina jednom godišnje urade kontrolne testove, a ukoliko imaju učestale stomačne probleme, bez obzira na godine, obavezno je da se jave lekaru. Ovo je glavna poruka Udruženja medikalnih onkologa povodom obeležavanja meseca marta koji je u celom svetu posvećen borbi protiv raka debelog creva. Tim povodom mi ćemo u jutarnjem programu razgovarati s predsednikom ovog udruženja prof. dr Davorinom Radosavljevićem.

Iako je Dan žena obeležen 8. marta, mi ćemo i jedan deo emisije dan kasnije posvetiti ovoj temi, tačnije ženama u nauci. Tim povodom u goste će nam doći Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke, koja će ujedno najaviti i manifestaciju "Maj mesec matematike". Razgovaraćemo sa Aleksandrom Paunović iz paraćinskog udruženja građana "Pridruži se" o tome zašto je važno da lokalne samouprave imaju budžet za udruženja građana. O toj temi razgovaraćemo i sa slušaocima u našoj redovnoj rubrici "Pitanje jutra". Pitaćemo ih da li učestvuju u radu nekog lokalnog udruženja građana i da li znaju koje usluge ove organizacije pružaju.

U goste će nam doći i Nenad Bošković, urednik izdanja „60 godina Festivala omladina Subotica" koje će biti promovisano kasnije tokom dana u Klubu RTS-a.

Urednik i voditelj Miša Stojiljković.

Probudite se uz Radio Beograd 1!

broj komentara 0 pošalji komentar