Novi napad na Srbe na KiM

Pripadnici Specijalne kosovske policije naneli su teške telesne povrede meštanima sela Jošanica kod Leposavića L.Đ. i Đ.M., srpske nacionalnosti, potvrdio je za Radio Beograd predsednik opštine Leposavić Zoran Todić. Kaže da su meštani sela uplašeni i da razmatraju šta dalje da čine. Mladići su nakon pregleda u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, pušteni na kućno lečenje.

Jučerašnje hapšenje Zlatka Arsića iz sela Ajnovce kraj Kosovske Kamenice - bez predočenih ikakvih dokaza koji govore o njegovoj krivici -  u očima srpskog naroda izgleda kao jasan pritisak i zastrašivanje koje sprovode kosovske institucije kako bi proterali srpski narod, ocenila je Srpska lista. Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da je Arsić, kao pripadnik Kosovske policije, prošao sve neophodne provere i testove za rad u toj službi, a da je sada naprasno optužen za navodni ratni zločin. Zato je to, navode, novi vid maltretiranja kojem su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra.

Na Kopaoniku se završava jubilarni 30-ti Biznis forum. Učesnicima se obraćaju premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali. Prethodno, održan je i panel o društvenoj odgovornosti.

U Ukrajini se vode borbe na istoku i jugu zemlje. Ruska vojska je nastavila da napreduje u Bahmutu. Šef ruske grupe Vagner kaže da su njegove snage zauzele ceo istočni deo tog grada. Iz Avdejevke se evakuišu civili. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj danas bi trebalo da ministrima odbrane Unije, koji se sastaju u Stokholmu, predloži način podrške Ukrajini u snabdevanju oružjem i municijom.

Više hiljada radnika napustilo je svoja radna mesta i izašlo na ulice, protestujući zbog nedavne železničke nesreće kada je poginulo 57-oro ljudi. Radnici tvrde da su godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i manjak zaposlenih krivi za tu nesreću.

U šest iranskih provincija uhapšeno je više osoba za koje se sumnja da su povezane sa talasom trovanja učenica u školama. Pojedinci se sumnjiče i za veze sa "stranim disidentskim medijima", čije je sedište van zemlje, ali i za nedavne nerede u zemlji, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Do sada je registrovano trovanje kod 5 hiljada učenica u 230 škola.

Osmi je mart, Međunarodni dan žena. Obeležava se u znak sećanja na protest u Njujorku 1908. godine, kada su zahtevale kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine. Ujedinjene nacije saopštavaju da Avganistan najmanje od svih zemalja sveta poštuje prava žena.

Urednik emisije Nataša Raketić.
Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Tina Amić.
Producent Ljubinka Dobrilović.
broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]