Čitaj mi!

Dragan Bosnić - korak, reč i fotografija

Gost večerašnje emisije ''Kod dva bela goluba'' je Dragan Bosnić, umetnički fotograf, novinar, karikaturista, dizajner i putopisac. Dragan Bosnić objavio je nekoliko monografija i preko hiljadu putopisnih reportaža. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama; dobitnik je mnogih nagrada. Ljubav prema putovanjima i fotografiji učinila je da on postane jedan od najboljnih srpskih fotografa, koji je objektivom svoje kamere zabeležio najlepše krajeve Srbije, običaje srpskog naroda, spomenike kulture i još mnogo toga.

U uvodu knjige ''Srbija koja mi nedostaje'' Rajko Petrov Nogo, koji je sa Bosnićem knjigu priredio, o njemu beleži: ''Bosnić je nebrojeno puta, uzduž i popreko, prepešačio Srbiju. Nema znanja o zemlji i ljudima, ako se pešačenjem ne zaradi. Uzaludno je što imaš oči, ako ne umeš da gledaš. Pogledaj kako Bosnić gleda Srbiju... Kako lovi onaj tren kada višnja svetlost osenjuje i pozlaćuje ljude i predele. Bosnić ume da čita Božiji rukopis....'' Ova, kao i sve ostale Bosnićeve knjige, otkrivaju nam putopisca koji luta beležeći zapise, slikajući spomenike, govoreći o čoveku, zemlji i običajima.

U svojim knjigama Dragan Bosnić, rečju i fotografijom, opisuje prirodu, arhitekturu i ljude, daruje nam opise starih gradova, tvrđava, kula, civilizacija od praistorije do danas, čini da osetimo dah vekova. Bosnić luta Srbijom, tragajući za onim što je čoveku nevidljivo, za iskonskim dahom prirode, za legendama, za Srbijom koja izboranog lica, na ruševinama prošlosti, sa osmehom i tugom, dočekuje putnika u sadašnjosti.

Dragan Bosnić u emisiji govori o svom radu, putovanjima, istoriji, prirodinim i duhovnim lepotama Srbije, kao i svom doživljaju fotografije.


Autor emisije: Aleksandra Jagodić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Vojislav Karanović

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]