Čitaj mi!

Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska - Grčka

Pušten je u rad gasni interkonektor koji spaja Grčku i Bugasku, a na koji će se povezati i Srbija kada bude izgrađena deonica od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije. Gasovod je dužine 182 kilometra, i prenosiće gas iz Azerbejdžana. Početni kapacitet je tri milijarde kubika gasa godišnje, uz izglede za povećanje na pet milijardi. Predsednik tehničke vlade u Bugarskoj Galeb Donev izjavio je na otvaranju da će interkonektor pomoći Evropi da se oslobodi zavisnosti od samo jednog snabdevača gasom. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Evropu i dodala kako moraju da se očuvaju jedinstveno tržište i privrede država članica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da tržišta gasa koja se otvaraju prema Balkanu i Evropi treba odgovorno da prihvatimo i da nastavimo da negujemo naše odnose sa svim pouzdanim partnerima koje imamo.

Diverzija na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 od koristi je Sjedinjenim Američkim Državama, a ne Rusiji koja je te gasovode gradila i Evropi kojoj su energenti potrebni, izjavio je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Naveo je da je, gledano sa političkog aspekta, diverzijama prekinuta poslednja nit koja je osiguravala energetsku bezbednost Evropske unije.

Počeo je popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji koji će trajati do kraja meseca. Nisu obavezni odgovor na pitanja o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti, a popis traje oko pola sata. Popisivači nose identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima koji im to zatraže. Za one koji odbiju da učestvuju, kazne su od 20 do 50 hiljada dinara.

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, slavi 98-mi rođendan. Program je počeo da emituje istovremeno sa Bečom i Parizom, a dve godine pre Moskve i Tokija. Zlatno doba beleži u pedesetim i šezdesetim, ali opstaje i kasnije, uporedo sa televizijom i internetom svakodnevno emituje.

 

Urednik i voditelj:Slobodan Petrović

Urednici vesti:Relja Trajković i Irena Jelovac

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]