Čitaj mi!

Medaljon Lidije Avilove

Januara 1889. godine dobila sam pisamce od sestre u kome je pisalo: “Draga Lidija, dođi odmah, neizostavno, kod nas je Čehov.” Moja sestra je bila udata za urednika i izdavača veoma popularnih peterburških novina. Ona se udala iz ljubavi, bila je “odvedena” sa igranke, iako je otac budno motrio na nju, i kod njih su dolazili mnogi čuveni glumci, slikari, pevači i književnici. Sve je to u mojim očima stvaralo čarobni oreol oko njenog lika. Ja sam bila udata za studenta koji je tek diplomirao i služio kao pisar u Ministarstvu prosvete. Šta sam imala u svojoj prošlosti? Sve same neostvarene snove.

Sanjala sam da postanem književnica. Pisala sam pesme i prozu još od detinjstva. Ništa u životu nisam volela toliko kao da pišem. Umetnička reč bila je za mene snaga, čudo. Mnogo sam čitala, a među mojim omiljenim piscima bio je i Čehonte. On je objavljivao pripovetke i u novinama koje je izdavao moj zet i svaka njegova priča izazivala je kod mene oduševljenje. I sad će on biti tu, kod moje sestre! Dojila sam sinčića Lava, koji je imao 9 meseci, ali sam mogla da budem slobodna celo veče, zato što je posle kupanja spavao dugo i mirno, a imala sam i pouzdanu dadilju, koja je i mene odgajila. Miša, moj muž, bio je zauzet, a njega nije ni interesovalo da se upozna sa Čehovom. I tako sam otišla sama...

Autor - Mirjana Blažić

broj komentara 0 pošalji komentar
Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]