Predstavljeni prioriteti za socijalno uključivanja Roma u Srbiji

U Palati Srbija organizovan je tehnički sastanak o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Razgovarano je o tome šta je do sada urađeno i predstavljeni prioriteti za naredni period u oblasti socijalnog uključivanja jedne od najranjivijih kategorija stanovništva u Srbiji.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda nastavlja podršku udruženjima koja se bave unapređenjem položaja osoba sa invaliditetom i drugih ljudi koji se nalaze u sistemu socijalne zaštite, saopšteno je iz gradske uprave. Navodi se da će ove godine biti podržano 35 udruženja sa više od 12.000 korisnika, među kojima su osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja i pripadnici romske nacionalne manjine. Projekti počinju da se sprovode od 1. jula .

Rom u Češkoj je stradao nakon brutalne torture tokom intervencije policije, što je mnoge podsetilo na slučaj Džordža Flojda. Češka policija tvrdi da je upotreba sile bila nužna jer je muškarac bio agresivan.

Urednica emisije je Una Beriša.    svetroma@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]