Kakve poruke Beogradu donosi Miroslav Lajčak?

U našu zemlju dolazi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Slovački diplomata tvrdi da njegova misija nisu ultimatumi već traganje za kompromisom. Da li su se stekli politički uslovi i ima li Unija kredibilnu ponudu i autoritet da isposluje održiv sporazum dve strane, pitamo Dušana Prorokovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Naša zemlja je među najuspešnijim u Evropi u procesu masovne imunizacije stanovnistva. Ipak kompletno je vakcinisano manje od 10 odsto građana što ukazuje da ćemo još neko vreme morati da živimo "pod maskama". Koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta i smeju li vakcinisani da se opuste po utvrđivanju da su razvili antitela pitamo  konsultanta UNICEF-a za imunizaciju Dragoslava Popovića.

Vakcinacija u EU još uvek ne ide planiranim tempom, dok se u pojedinim zemljama, zbog ponovnog rasta broja zaraženih i obolelih, nanovo uvode pooštrene epidemiološke mere. Proveravamo zašto je Češka jedna od članica koje su odlučile da se za vakcine obrate Moskvi, a moguće i Pekingu. 


Urednik Jelena Vidić.    

broj komentara 0 pošalji komentar