Čitaj mi!

Kako kod zubara tokom pandemije?

U Udruženju penzionera Grada Kruševca, pored niza pogodnosti za lepši život u starosti, njihovi članovi pomažu i starijim žiteljima u udaljenim selima. Zbog pandemije su redukovali druženja i putovanja, a ovih dana masovno idu na vakcinaciju kako bi što pre "oterali" koronu. O aktivnostima penzionera pod Bagdalom govoriće predsednik kruševačkog Udruženja penzionera Miloje Bogićević.

Prošlog vikenda u našoj zemlji je registrovan novi, tzv. britanski soj virusa korona. Stigao je i dodatni strah, kao i dilema - da li je tačna informacija da je ovaj soj mnogo zarazniji, pa i potencijalno smrtonosniji za one koji od njega obole?

Da li su vakcine delotvorne i na novi soj Kovida? Kakva je razlika između „Fajzer-Biontekove", „Astra Zenekine", ruske „Sputnjik V" i kineske „Sinofarm" vakcine? O tome je sa dr Milankom Šeklerom, virusologom i mikrobiologom iz kraljevačkog Veterinarsko-specijalističkog instituta, razgovarala Elizabeta Arsenović.

Minute za medicinu posvećujemo oralnom zdravlju. Naime, tokom pandemije korona virusa, značajno je promenjen sistem rada stomatoloških ordinacija kako bi se zaštitili i pacijenti, ali i stomatolozi i zubo-tehničari. Uprkos Kovidu 19, moramo da mislimo i na zdravlje usta i zuba, ne samo kada imamo bol, već su redovne kontrole i održavanje proteza i dentalnih mostova važni za opšte zdravlje organizma.

Kako izgleda odlazak zubaru tokom pandemije, da li je posle preležanog Kovida došlo do promena i oštećenja na zubima i zašto je važno da čuvamo svaki zub? Koliki teret su podnele stomatološke ordinacije zbog epidemije? Odgovore ćemo potražiti od stomatologa, dr Tanje Živanović.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10.05.

Naslovna stranica - dr Tanja Živanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]