Čitaj mi!

Praćenje troškova i sigurno tržište - ključ uspešne poljoprivredne proizvodnje

Mladi poljoprivrednici iz Vojvodine ove godine ponovo mogu da računaju na podsticaje iz pokrajinske kase, a novca će biti i za druge subvencije. O trošenju vojvođanskog agrarnog budžeta, vrednog skoro 7 milijardi dinara, za “Nedeljom za selo” govori pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila  je Uputstvo o postupanju prilikom sprovođenja postupka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Tim uputstvom je definisano da rok za odustajanje od datih ponuda ne može biti duži od 3 dana od otvaranja rang liste najpovoljnijih ponuđača.

Zima je idealno vreme da se razmisli o uvođenju neke nove, možda profitabilnije proizvodnje. O tome od čega treba početi i šta sve treba uraditi kako bi ta proizvcodnja bila uspešna razgovarali smo sa direktorom Instituta za ekonomiku poljoprivrede, doktorom ekonomskih nauka Jonelom Subićem.

Poljoprivrednici koji nemaju veliku proizvodnju i često su pod udarom niskih otkupnih cena, sve češće se organizuju u zadruge. U tome im poslednjih godina pomaže i država. Ipak, za dobro funkcionisanje zadruga najvažnije je da oni koji se udružuju imaju jasan cilj do koga treba da dođu dogovorom.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Radio Beograd 1, nedelja, 8,05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]