Čitaj mi!

Porodična priča

Ovih dana navršila se 130 godina od smrti Laze Lazarevića. Odnosno dr Laze Lazarevića. Iako je napisao samo nekoliko pripovedaka, ostavio je važan trag u srpskoj književnoj istoriji. Manje se zna da je dr Laza Lazarević, i pravnik i lekar, ostavio važan trag u svetkim medicinskim učilima. Ono što mladi lekari, budući neurolozi uglavnom , uče širom sveta, zove se Lazarevićev znak. Ishias postica Cotunnii je najvažniji naučni rad ovog darovitog čoveka koji nije doživeo četrdest godina. Imamo malu radio dramu o njemu-u realizaciji Obrazovnog programa za decu, mlade i porodicu. 

Imamo mi, u Srbiji, mnoge značajne naučnike, umetnike, književnike: Jovan Sterija Popović je jedan od njih. Rođen je baš na današnji dan 1806. Bio je jedan od najboljih kritičara "kvarova" u društvu. Ali, ni Zla žena ni Pokondirena tikva nije bila njegova savremenica- nešto starija od njega, žena koja je na svojim plećima ponela mnogo toga za svoju zemlju: kneginja Ljubica. Čućemo njenu porodičnu priču.

Autorke Aleksandra Urošević i Vesna Ćorović Butrić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Familiologija Familiologija

Autor:
Redakcija za decu i mlade

Program za decu i mlade Radio Beograda 1 postoji punih šest decenija. Od trenutka kada je Radivoje Lola Đukić dobio «partijski» zadatak da organizuje nešto što bi deci tih godina bilo zabavno i korisno, on je, talentovan i mudar, napravio dečju grupu. [ detaljnije ]