Čitaj mi!

Poplave na jugu Srbije

Stanje na poplavljenom jugu Srbije se normalizuje, ali je bez struje više od 10 hiljada domaćinstava. Obilne kiše koje su na jugu zemlje padale proteklih nekoliko dana donele su nevolje stanovništvu. Vanredna situacija je u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadzinom Hanu i Nišu, gde su zamućena pojedina izvorišta za snabdevanje vodom za piće. Taj grad se snabdeva samo sa izvorišta Medijana, pa su viši delovi Niša bez vode. U Dimitrovgradu, Vranju i Nišu proglašena je vanredna odbrana od poplava. U korito se polako vraćaju Nišava, Toplica, Ibar, Veternica i Vlasina.

Više hiljada obolelih od korona virusa je na bolničkom lečenju, a više stotina pacijenata je na respiratorima, pa i dalje treba biti oprezan, upozorava direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović. Prema njegovim rečima, u protkle dve noći se povećao broj pregleda u odnosu na dane praznika. Dodaje da je, zbog više od 5 hiljada hospitalizovanih, sistem pod velikim opterećenjem i da zato moramo ostati odgovorni.

Epidemolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se epidemijska situacija poboljšava, ali je i nestabilna i nesigurna. Ponovio je da neće biti organizovanog dočeka Srpske nove godine. Procenio je da ćemo još dugo održavati fizičku distancu, nositi masku i prati ruke, a da o ukidanju mera možemo razmišljati tek kad se postigne kolektivni imunitet.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Vašington, koje bi trebalo da traje do 24. januara, saopštila je Bela kuća. FBI je upozorio da se planiraju oružani protesti u Vašingtonu i u još 50 gradova ukoliko Tramp bude smenjen sa mesta predsednika pre isteka mandata 20. januara. Kako se navodi, proglašenje vanrednog stanja omogućiće Odeljenju za nacionalnu bezbednost i Saveznoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama da pomognu gradu u bilo kakvoj vanrednoj situaciji.
Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]