Čitaj mi!

Oproštaj od Maradone

Vreme sporta i razonode ove subote biće u znaku oproštaja od fudbalskog velikana Dijega Armanda Maradone, uspeha fudbalera Crvene Zvezde u Ligi Evrope i najave takmičenja rvačkog svetskog kupa u Beogradu, uprkos pandemiji virusa korona koja traje i sprečava brojne sportiste da se nađu na borilištima. Ipak, sportisti ne posustaju, poštuju mere, čuvaju zdravlje i čekaju trenutak kada će uslovi dozvoliti još jača takmičenja pred navijačima.

Ceo svet tuguje zbog odlaska fudbalskog čarobnjaka i jednog od najboljeg fudbalera svih vremena. Kada sam upoznao Maradonu shvatio sam kako izgleda fudbalski Bog izjavio je Emir Kusturica, koji je snimio dokumentarni film o Maradoni. Još se pamti gol koji je čuveni Arnentinac postigao pre 38 godina u Beogradu u susretu sa Crvenom Zvezdom, kada je u dresu Barselone igrao na Marakani. Sećanje na taj meč i legendarnog asa, sa nama će podeliti tadašnji kapiten Crvene Zvezde Vladimir Petrović Pižon.

Ponovo smo ga ugostili 2005. godine u Beogradu gde je u društvu Emira Kusturice upoznao našu zemlju i ljude sa kojima je tako lako našao zajednički jezik. Za manoge otišao je najbolji fudbaler svih vremena.

Pobeda fudbalera Crvene Zvezde u Belgiji protiv Genta i skoro obezbedjen plasman u prolećni deo takmičenja donosi tračak nade da nije sve izgubljeno u našem fudbalu. Dejan Stanković je već ostvario zacrtani plan, a ekipa je pokazala da ima velike  mogućnosti u drugom po rangu evropskom fudbalskom takmičenju. Već u četvrtak u Beograd stiže Hofenhajm i biće to utakmica za prvo mesto u grupi.

Kada je reč o raprezentaciji sasvim drugačije raspoloženje. Posle neuspeha u baražu za evropsko prvenstvo sledi analiza u fudbalskom savezu. Sednica Izvršnog odbora donela je analizu, ali i odluku da do sredine decembra Marko Pantelić uradi dodatnu analizu i predloži moguće kadrovske promene u sportskom sektoru. Pisma javnosti koja su uputili Nemanja Vidić i Nemanja Matić privukla su pažnju, ali još uvek ima dosta nepoznanica kada je reč o promenama na čelu fudbalskog saveza, jer ima i drugačijih mišljenja od ljudi koji su direktno uključeni u rad saveza. Celokupnu siutaciju u reprezentativnom fudbalu analiziramo sa bivšim reprezentativcem i selektorom Ljubinkom Drulovićem.

Umesto svetskog prvenstva u Beogradu će se narednih dana održati svetski kup u rvanju sa više stotina učesnika i sa željom da ovo takmičenje biti prava zamena za planirano. O svemu razgovaraćemo sa Miloradom Dokmancem čalanom tehničke komisije svetske rvačake federacije i našim selektorom.

Kao i sveke subote i u ovoj emsiiji pratićemo sve aktuelne sportske rezultate. Ove subote sa finala ragbi šampionata uključiće nam se Stevan Ilijašević direktor Ragbi saveza Srbije za razvoj i takmičenje, a neće izostati ni uvek posebna muzička boja emisije.

Tokom novembra Radio Televizija Srbije i savez estradno muzičkih umetnika Srbije organizuje Sabor narodone muzike, sa osam emisija koje se emituju ponedeljkom na programu naše televizije. Nedavno smo u našoj emisiji najavili učešće na festivalu bivšeg internacionalog fudbalskog sudije i analitičara suđenja profesora Dejana Nedića, koji se bavi i komponovanjem. I bili smo dobri prognozeri, jer je ove godine sa pesmom Bol u izvodjenju Alekse Savića zauzeo četvrto mesto na popularnom festivalu. Svestranom zaljubeljniku u fudbal, ali i Radio Beograd, ovo nije prvi put da se pojavljuje i kao kompozitor.

Još jedan profesor iznenadio nas je u oblasti muzike. Milan Mladenović pesnik i filozof, prevodilac, izdavač i šahista komponovao je pesmu o prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću. U emisiji Vreme sporta i razonode podeliće sa slušaocima utiske o lepoti sporta i vezama muzike, umetnosti i sporta, ali i značaju uspeha Noleta za pravo predstavljanje Srbije u svetu. Premijerno ćemo i čuti pesmu Nolitva napisanu specijalno za Novaka Đokovića.

Emisiju priprema i vodi Slobodan Igrutinović.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vreme sporta i razonode Vreme sporta i razonode

Autor:
Željko Stefanović

13. marta 2020. godine, emisija obeležava 60 godina postojanja, što je svrstava u red najtrajnijih radio programa u našim i evropskim okvirima. Svih tih decenija bila je i ostala mamac za publiku koja prati sport, ali i aktuelnosti iz javnog i kulturnog života. [ detaljnije ]